Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoIskopavanje krompira vadilicom - Na šta posebno treba obratiti pažnju?

Iskopavanje krompira vadilicom – Na šta posebno treba obratiti pažnju?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Iskopavanje krompira vadilicom daleko je bolji način iskopavanja od iskopavanja motikom. Obavlja se brže, potrebno je manje radne snage, a oštećenja su daleko manja.

U praksi se primjenjuju zaprežne i traktorske vadilice. Zajedničko obema je da imaju ralo koje poduhvata red gomolja, a rotaciona pera ili lanci odvajaju gomolje od zemlje i ostatka cime. Prema ovome da li se zemlja i ostaci cime odvajaju od gomolja putem rotacionih pera ili lanaca vadilice dijelimo na rotacione ili lančane.

Postoje vadilice koje rade na principu tresećih rešetki. Ove rešetke vibracijom odvajaju gomolje od zemlje i ostatka cime. Zajedničko za sve vadilice jeste to da one nakon pohoda ostavljaju gomolje na površini zemlje koje treba naknadno kupiti. Prosječan učinak ovakvih mašina kreće se od 1,2 do 1,5 ha za 10 sati rada, zavisno od uslova iskopavanja i broja radnika. Prosječan učinak radnika pri kupljenju takođe zavisi od uslova vađenja i prinosa po jedinici površine. Najčešće se kreće oko 100 kg na sat.

Pročitajte: Kako spriječiti KLIJANJE KROMPIRA

Regulisanje dubine vadilice

Posebnu paćnju kod rada sa vadilicom treba posvetiti regulisanju dubine. Ukoliko mašina ide preduboko, tada izbacuje previše zemlje koja onemogućuje pravilno odvajanje gomolja od zemlje i ostatka cime, a time usporava kupljenje i povećava ostatak neizvađenih gomolja.

Ukoliko mašina za vađenje radi preplitko, dolazi do jakog oštećenja, kao i prevelikog ostatka gomolja u zemlji. Gomolji se naprosto presijecaju. Kako visimo, vozač mora pravilno podesiti dubinu vađenja. Ovo je posebno teško, često i nemoguće posebno ako se sadnja izvrši pod plugom, pa je dubina busova neujednačena.

Ako se radi rotacionim vadilicama, treba paziti da se ne preskoči dozvoljena brzina kretanja traktora, pošto rotaciona pera pri prevelikoj brzini oštećuju gomolje.

Pročitajte: Crna pjegavost krompira opasnija i od plamenjače – Znatno smanjuje prinose

Prema tome za normalan rad vadilica površina zasada mora biti bez cime i ostatanja raznih drugih korovskih biljaka. Da bi se ovo postiglo, moraju se sprovoditi sve ostale uzgojne mjere, a prije svega parcela ne smije biti zakorovljena.

Ukoliko se korov prethodno ne uništi, gotovo je nemoguće iskopavanje krompira vadilicom. Tada ostaje u zemlji neizvađeno više od 20% krompira.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI