Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoNeplodonost kod goveda – uzroci i posljedice

Neplodonost kod goveda – uzroci i posljedice

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ekonomičnost proizvodnje sirovog mlijeka predstavlja rezultat ne samo maksimalne količine proizvedenog mlijeka, već i njegove minimalne proizvodne cijene. Da bi se to ostvarilo, uslov je da kvalitetna priplodna grla budu plodna.

Plodnost je sposobnost grla da pravilno izražavaju polni nagon, da se u periodu estrusa blagovremeno osjemene, da ostanu steona i da daju potomstvo. Ako dođe do poremećaja, farmeri treba da zatraže veterinarsku intervenciju. Neplodnost može biti primarna i sekundarna. Primarna neplodnost je prouzrokovana urođenim nedostacima ili nasljednim osobinama. Sekundarna neplodnost je stečena u toku života. Ona je većinom posljedica nedovoljne i neispravne ishrane, neispravnog načina držanja i iskorišćavanja, kao i oboljenja drugih organa.

Poslije ishrane, držanje i njega su najvažniji činioci koji utiču na plodnost životinja. U objektima  treba da se obezbjede neophodni uslovi za život krava i njihovu proizvodnju. Takvi objekti treba da sadrže dovoljno čistog vazduha, svjetla i umjerene temperature. Ležaji za životinje trebaju biti udobni, prostrani, suvi i čisti i da obezbjeđuju odmor životinjama. Krave trebaju redovno da se kreću u ispustu ili na paši. Svakodnevno kretanje djeluje povoljno na organizam, znaci gonjenja su jasniji i izraženiji, što povoljno utiče na povećanje plodnosti. Pri stalnom držanju u štali i ne kretanju krava dolazi do oboljenja polnih organa (ciste na jajnicima) što dovodi do dugotrajne neplodnosti krava. Za neplodnost životinje veliki uticaj ima higijena porođaja pa je vrlo važno da se porođaju i higijeni štala posveti posebna pažnja.

Veoma je važno i obrezivanje papaka, jer oboljenje papaka smanjuje plodnost i proizvodnju mlijeka. Oboljenje papaka nastaje uslijed tvrdog poda i kratkog ležišta. Padanje sa nogu i ne kretanje slabi polnu funkciju, gonjenje je neprimjetno, a krave ostaju duže vrijeme neplodne.

Pročitajte još: Ketoza krava – smanjena proizvodnja mlijeka, opadanje plodnosti, opadanje imuniteta

Klimatski faktori i godišnje doba pokazuju znatan uticaj na plodnost krava. Visoke ljetne temperature u julu i avgustu izazivaju toplotni stres i znatno smanjuju plodnost. Izuzetno visoke i niske temperature potiskuju polne funkcije. Prirodno dnevno i vještačko svjetlo povoljno djeluju na polne funkcije i plodnost krava. Kod niskog pritiska krave bolje ostaju steone, ali je češća pojava zalijeganja poslije teljenja.

Uzroci i posljedice neplodnosti krava

Visoka proizvodnja mlijeka izaziva znatno opterećenje organizma i sa nedostacima u ishrani i držanje dolazi do stresa i poremećaja polnog ciklusa (zaostajanja posteljice, upale maternice, izostajanja gonjenja, ciste na jajnicima, tiho gonjenje i dr.). Visoko mliječne krave teže ostaju steone nego slabo mliječne krave. Sa starenjem krave postaju manje plodne, jer slabi funkcija polnih žlijezda i organa. Krave su najplodnije u dobi od 4-8 godina i o tome se mora voditi računa.

Poseban oblik neplodnosti kod krava predstavlja sterilitet bez vidljivih simptoma (bezsimptomski sterilitet) čije uzroke nije moguće utvrditi. On čini oko 20% ukupnog steriliteta krava. Uzroci ove neplodnosti su različiti i komleksni, liječenje je neizvjesno, a otklanjanje se sastoji u dobroj ishrani, njezi, držanju i pravilnom odabiru (selekciji) ženske teladi za reprodukciju.

Kod krava se često događa da ne završe period steonosti već plod istiskuju iz maternice prije vremena. Takva pojava se naziva pobačaj ili abortus. Ukoliko se dogodi da je plod živ (što se rijetko događa) on brzo ugiba, jer je nesposoban za život van maternice, odnosno u spoljašnjoj sredini. Može nastati putem infekcije (bakterije, paraziti, virusi, gljivice), a postoje i sporadični (neinfektivni) pobačaji. Spoljašnji uzroci sporadičnog pobačaja su mehaničke povrede, pad, udarci nogom, nagnječenje gravidnih krava kroz uska vrata i hodnik, dug prevoz, grub postupak, pokvarena buđava, smrznuta hrana, ledeno-hladna voda, kisela silaža, buđavo sijeno, kupanje u hladnoj vodi, hladne i prevruće štale, trovanje lijekovima i otrovima, vakcinacija protiv određenih bolesti i dr.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI