Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako napraviti trap za čuvanje krompira?

Kako napraviti trap za čuvanje krompira?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako je najbolje napraviti trap za čuvanje krompira kako ne bi proklijao?

Najprije, bolje je saditi kasnije sorte jer će kasnije početi i klijati, no svakako je za čuvanje povrća zimi najbolji trap. Radi se tako da se na ravno tlo stavi najlon ili slama i na to se nabaca zemlja, a sa strane se kopaju kanalići kako bi se kasnije tom iskopanom zemljom napravila kupa kojom se povrće prekriva. Prije nego što se potpuno prekrije, može se opet staviti slama ili najlon.

Skladištenje povrća, naročito korjenastog, preko zime u trapovima je najbolje, a najgori način čuvanja hrane je zamrzavanje jer voće i povrće tada gube svježinu i hranjive sastojke.

Pročitajte: Kako do najboljeg prinosa krompira?

Pri izradi trapa treba paziti da zemlja ne bude previše mokra ili suva, izložena površinskoj ili podzemnoj vodi, a njegove dimenzije zavisiće od potreba porodice. Kupa se formira tako da kad pada kiša, ne natapa nagomilanu zemlju, već da se slijeva niz kupu u iskopane kanale okolo trapa.

Pri vrhu same kupe u većini slučajeva može se staviti improvizovani ventilacijski otvor. Takođe, i razno korjenasto povrće postavlja se u oblik kupe.

Trap se može napraviti i jednostavnije, u obični sanduk se slaže red pijeska, red krompira, i tako do vrha te se stavi u konobu.

U trap se mogu stavljati i jabuke i to najprije na slamu kojom se i pokriju te se na nju navuče zemlja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI