Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaBiljne vaši napadaju - Donosimo najbolje prirodne recepte za borbu s ovim...

Biljne vaši napadaju – Donosimo najbolje prirodne recepte za borbu s ovim neprijateljem biljaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Biljne vaši napadaju – Najbolja pomoć u organskoj bašti biće biljke hvatalice ili zaštitnice koje privlače štetočine poput magneta.

Krenula je sezona štetočina, a najčešće ćete u baštama i na balkonima na svojim biljkama pronaći biljne vaši. Riječ je o štetočinama koji se hrane mladim i sočnim dijelovima biljke – listovima. Brzo se razmnožavaju i mogu prouzrokovati velike štete. Ova štetočina najaktivniji je od juna do septembra, ali nagli porast temperature nakon dužih kišnih razdoblja čini idealne uslove za razmnožavanje.

Optimalna temperatura za rast biljnih vaši je 20 – 28°C, a vlažnost zraka oko 60 %. Bez obzira na broj bubamara koje se njima hrane, biljne vaši najčešće su štetočine u bašti.

Mrkva, celer, peršun, paprika i ruže samo su neke od najčešće izloženih biljaka. Zaraženo lišće djeluje deformirano, izgleda raščupano, kovrdža se i žućkaste je boje. Ponekad izazovu veću štetu prenošenjem bolesti nego samim sisanjem sokova iz biljke. Ali za sve ima lijeka pa je tako i ove napasnike moguće suzbiti postavljanjem zaštitnih mreža ili ljepljivih pločica, prirodnim ili hemijskim sredstvima.

Pročitajte: Biljne vaši bježe od hladne vode i alkohola – Pročitajte kako da na prirodan način uništite ove štetočine

Biljke hvatalice

U organskim vrtovima problem štetočina nikad se ne rješava samo jednom metodom. Ponekad pomažu male ptice poput sjenica koje, kad se gnijezde, intenzivno pretražuju svaki kutak vrta u potrazi za insektima i gusjenicama.

No, najbolja pomoć u organskoj bašti biće biljke hvatalice ili zaštitnice koje privlače štetočine poput magneta. Kovrdžava kiselica koja nam je najpoznatija kao korov, zapravo je biljka zaštitnica, posebno ako se sadi uz blitvu.

Kao hvatalicu možete koristiti i zovu, koja privlači biljne vaši. Uz kupusnjače zasadite dragoljub, privlači gusjenice. Ta lijepa cvjetnica privlačna je i biljnim vašima. Cvjetnice poput nevena i kadifice djeluju putem tla. Njihov korijen izlučuje fitoncide, spojeve koji odbijaju korijenove nematode (obliće), mikroskopski sitne crviće koji napadaju korijen voćaka, ali i mnoge povrtnice. Iako ih je teško vidjeti, lako se vide posljedice njihova djelovanja; slabiji rast, žuti listovi, pa čak i uvijanje listova (kod kupusa).

Hemijski pripravci

Hemijski pripravci za suzbijanje biljnih vaši zovu se pesticidi. Ipak, upotreba pesticida se nastoji izbjeći te postoje mnoge prirodne metode koje djeluju.

Pročitajte: Biljne vaši – Sada je pravo vrijeme za suzbijanje ovih štetočina

Prirodne metode

Metoda ispiranja i fizičkog uklanjanja biljnih vaši – listove, dijelove i stabljike koji su pogođeni može se odrezati, isprati mlazom vode ili poprskati šećernim sokom. Učinkovitima su se pokazali i  pripravci od koprive ili buhača, lavande, korijandera ili nevena.

Odlučite li se na pripravak od koprive trebate kantu napuniti koprivama i preliti vodom, dodati šaku kreča i takvu smjesu koristiti za zalivanje biljaka 2 puta sedmično.

Vrlo učinkovita u borbi s vašima pokazala se i otopina od  50 ml deterdženta za posuđe u litri vode. Time prskajte listove svakodnevno, najbolje ujutro. Ako ne daje rezultate u otopinu dodajte 50 ml alkohola.

Kao prirodna zaštita od biljnih vaši često se koristi i pripravak od kiselog mlijeka. Napravite smjesu od 250 ml kiselog mlijeka, 1 l vode i 2 kašike brašna. Dobro poprskajte biljke, stvoriće se zaštitni film. Ne pomognu li sva ova prirodna sredstva, posegnite ipak za hemijskim sredstvima.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI