Ponedjeljak, 20 Septembra, 2021
spot_img

Kako i kada vaditi celer

Celer se kod nas gaji isključivo zbog korijena – korijenaš. Celer zahtijeva duboka, rastresita i humusna zemljišta, neutralne pH vrijednosti 6,5-7,5.

Obavezno se gaji u plodoredu, na istu parcelu se vraća nakon 4-5 godina. Đubri se stajnjakom u jesen i mineralnim đubrivima predsetveno i u toku vegetacije. Zbog duge vegetacije, stvara veliku lisnu masu i zadebljali korijen, pa troši i mnogo hraniva. To je kaliofilna biljka.

Zahtijeva i azotna đubriva u prvim fazama razvoja, ali se sa primjenom azotnih đubriva mora planski postupati, jer prevelike doze azota utiču na šupljikavost korijena. Kalijum se koristi u posljednjim fazama, za debljanje korijena. Celer je biljka koja zahtijeva navodnjavanje tokom cijele vegetacije i ne smije se dozvoliti da se zemljište presuši. U fazi zadebljavanja korijena može imati negativne posljedice jer povećava sadržaj celuloznih vlakana i smanjuje kvalitet korijena.

Pročitajte: Evo šta tačno treba da uradite da biste imali dobar CELER

Celer se vadi u oktobru i početkom novembra, kada korijen dostigne težinu od 400-700 grama. Poželjno ga je vaditi po suvom vremenu kako bi se što manje zemlje zadržalo na korijenu, što će omogućiti i lakše naknadno čišćenje od sitnih korjenčića.

Ako celer odmah ide na tržište, prvo se očisti od zemlje, odstranjuju se svi korjenčići, pere se i pakuje. Celer za skladištenje u hladnjačama se ne pere, samo se odstrane lisne drške i pakuje u perforirane vreće. Čuva se na temperaturi 0 stepeni C i na relativnoj vlažnosti 95-97%.

Pročitajte: Paštrnak – Sjetva, ljekovitost i berba

Sorte koje se gaje kod nas su: Monah, Mentor i Alabaster.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Zaštitni pojasevi u organskoj proizvodnji

Ove radove u bašti u septembru ne preskačite, ključni su za...

Posadite i dvogodišnje biljke, karanfile i maćuhice. Vrijeme je i za presađivanje zimzelenih biljnih vrsta pa tako možete presaditi juniperuse, cedar i smreke. Iako trenutno...