Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiS ovim trikom guljenje kuvanih jaja vam više neće biti problem

S ovim trikom guljenje kuvanih jaja vam više neće biti problem

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Starija jaja su više lužnata i zato se ogule lakše, ali kod svježih je obrnuto, odnosno manje su lužnata pa dolazi do problema s uklanjanjem ljuske. Samo jedan sastojak povećava lužnatost i zato ćete ih lako oguliti

Stručnjaci kažu kako su jaja stara između sedam i 10 dana idealna za kuvanje i najlakše ih je oguliti. Sigurno ste primijetili kako neka jaja ogulite bez problema, a druga, iako su bila u istoj kutiji, vam zadaju muke.
Da bi to izbjegli, dok se jaja kuvaju, u vodu dodajte kašičicu sode bikarbone. Starija jaja su više lužnata i zato se ogule lakše, ali kod svježih je obrnuto, odnosno manje su lužnata pa dolazi do problema s uklanjanjem ljuske.

Soda bikarbona povećava lužnatost i zato ćete ih oguliti bez ikakvih problema.

Pročitajte: Razbijena jaja u supermarketu su vrlo opasna, ne dodirujte ih

Još neki trikovi za savršeno kuhana jaja:

  • Ako ne znate koliko su jaja stara – stavite ih u vodu i pogledajte kako se ponašaju. Ako potonu na stranu (u vodoravnom položaju), tada su svježa. Ukoliko potonu, ali stoje okomito – tada su savršena za kuvanje. Jaja koja isplivaju su stara.
  • Zagrijavanje jaja prije stavljanja u vruću vodu odličan je trik protiv pucanja. To možete napraviti na dva načina – tako da ih izvadite iz frižidera i ostavite da postignu sobnu temperaturu ili ih stavite u toplu vodu iz česme na nekoliko minuta. Naime, ekstremna promjena temperature glavni je uzrok pucanja ljuske.
  • Ako želite dobiti tvrdo kuvana jaja, najsigurnije ih je staviti u hladnu vodu i tek tada početi kuvati. Šanse za pucanje ljuske tada su minimalne.
  • Želite li dobiti jaja s mekanim žumanjkom unutra, tada ih kašikom polako stavljajte u vruću vodi i mjerite vrijeme. Zavisno od veličine jaja, trebaće vam oko tri minuta
  • Pazite da su sva jaja potopljena kada ih kuvate jer inače neće biti jednako kuvana. Takođe, ako jaja prekuvate, tada će ona oko žumanjka biti zelenkaste boje, a bjelanjak će biti više gumenast.
  • Nakon kuvanja ubacite jaja u hladnu kupku – u hladnu vodu ili u vodu u koju ste ubacili kockice leda. I to pomaže za lakše guljenje.
  • Ako pak želite dobiti kajganu u ljusci, tada jaja dobro promućkajte prije kuvanja. Ovu metodu pripreme zovu i ‘zlatnim jajetom’ jer unutrašnjost ima jednoličnu žutu boju, piše Food Hacks Daily.

Pročitajte: Zašto je dobro jesti jaja za doručak

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI