Subota, 13 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoEvo šta tačno treba da uradite da biste imali dobar CELER

Evo šta tačno treba da uradite da biste imali dobar CELER

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Iako celer ima reputaciju biljke koja je teška za uzgoj, prilično je jednostavno nakon što shvatite šta tačno treba da uradite da bi vas nagradio svojim sočnim stabljikama.

Celer pripada porodici kojoj pripadaju korijander, peršun, komorač i šargarepa. Porijeklom je iz određenih regija Afrike, Azije i Evrope.

Ova biljka voli da cvjeta u močvarnim uslovima, a pošto je riječ o rijetkom staništu, posebno u nečijem dvorištu, celer je kultivisan kako bi mogao da se uzgaja u baštenskim uslovima.

Osim što ima hrskavu i ukusnu dršku, celer je bogat vitaminima K, A, folatima i kalijumom. On je čak i prava zvijezda među svjetski poznatim ličnostima koje ga koriste u piću za detoksikaciju organizma. Čist sok od celera nema baš čudotvorne moći, ali je veoma hranljivo piće. Iste koristi možete imati uključivanjem celera u redovne obroke.

Uzgoj iz sjemena

Uzgoj celera iz sjemena može da se radi na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Sadnja se obavlja od polovine maja do polovine juna, kada je zemljište zagrijano.

Celeru treba oko 3-4 mjeseca za rast, a stiže na jesen za berbu. Kako odlično podnosi niske temperature, za ozimi usjev možete da posijete sjeme u septembru ili oktobru.

Mnogi početnici se isfrustriraju od celera je izgleda kao da nikada neće proklijati. Stvar je u tome da se sjeme celera ne sadi kao druga sjemena.

Sjeme celera teže bubri i klija, pa je dobro da se pre sjetve potopi u vodu na temperaturi oko 20 stepeni i da se tako drži na svjetlom mjestu par dana.

Celer traži zemljišta bogata organskom materijom, pa se potrudite da mu obezbjedite humusno zemjište.

Kada napunite kontejner za zemljom, položite sjeme i nemojte da ga prekrivate sa zemljom. Sjeme celera mora da ima direktnu sunčevu svjetlost da bi počelo da klija.

Takođe, neophodno je održavati stalnu vlagu, te je potrebno redovno zalivanje, a kontejner se može prekriti providnom folijom, kako bi se održali temperatura i vlaga.

Budite strpljivi. Klijanje može da traje i do 18 dana.

Presađivanje sadnice i njega

Celer se sadi u fazi 5-8 listova, a rastojanje je 40×25 cm.

Prije nego što presadite sadnice na otvoreno, morate da ih navikavate na spoljne uslove 7-10 dana, odnosno da ih po malo iznosite, svakog dana sve duže i duže.

Celeru je neophodno 5-7 sati direktno sunca svakog dana, pa za presađivanje u bašti odaberite mjesto koje ima ove uslove.

Zatim, pripremite zemlju. Celerov korijen je delikatan, pa neće dobro da raste u glinovitoj zemlji ili pjesku. Zemlja mora da bude bogata, humusna i rastresita. Jako je važno da se proveri pH vrijednost zemljišta jer celer uspjeva samo na pH između 6,5 i 7,5.

Zemlju treba održavati da bude bez korova, ravnomerno zalivati, a potrebno je oko 130-140 dana od sjetve do berbe.

Prilikom uzgoja celera, kada dostigne duplu visinu od sadnice koju ste posadili u zemlju, nagrnite zemlju na bazu biljke. To će zadržati sunčeve zrake da dođu do donje polovine stabljike, što će proizvesti svjetliju, manje gorku stabljiku.

U drugom, trećem i četvrtom mjesecu možete da ga prihranite dodavanje kašiku đubriva 5-10-10. Nemojte posipati po biljci, nego oko nje, udaljeno od stabljike oko 5 cm.

Jako je važno da se redovno zaliva. Ukoliko nema dovoljno vlage obrazovaće drvenasta vlakna.

Insekti i bolesti

Lisne vaši su najčešća napast, te na njih treba posebno obratiti pažnju. Osim što uništavaju biljku doprinose i razvoju mozaičnog virusa. Ukoliko primjetiti bubamaru u dvorištu, prenesite je do celera jer je ona predator za lisne vaši. Takođe, mogući su napadi tripsa.

Ukoliko stabljika celera počinje da biva braon boje i lišće razvije kružne svjetle tačke, riječ je o bakterijskom napadu. Zato je bitan međuredni razmak između biljaka kako lišće ne bi prenijelo infekciju na drugu biljku.

Berba

Kada je visina stabljika minimum 15 centimetara od dna do prvih listova, tada su spremne za konzumiranje. Ukoliko nećete pojesti ceo celer odjednom, možete da odsječete pojedinačne stabljike, a prvo uzmite one sa spoljne strane. One imaju jaču zelenu boju i jači ukus, dok su stabljike sa unutrašnje strane svjetlije boje i slađe.

Čuvanje

Kako bi celer ostao svjež u frižideru i do dvije nedelje, skinite listove, zamotajte stabljike u vlažni ubrus i zatvorite u plastičnu kutiju. Držite ga u odjeljku frižidera za povrće. Lišće celera takođe možete konzumirati u salati ili kao dodatak jelima sa špagetama i pastama.

Ukoliko želite da zamrznete celer možete da ga izrežete na manje komade, blanširate u ključaloj vodi jedan minut, ubacite u ledenu vodu, izvadite, pustite da se osuši i spakujete u kese za zamrzivač.

Izvor: Gardeners path

PROČITAJTE:

Evo zašto je celer tako koristan za zdravlje

Orah je čudo prirode, šargarepa liječi oči, a da li znate za šta je dobar celer?

Suzbijanje sive pjegavosti lista celera

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI