Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPaštrnak - Sjetva, ljekovitost i berba

Paštrnak – Sjetva, ljekovitost i berba

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Paštrnak je stara povrtarska biljka koja vodi porijeklo od samoniklog paštrnka, koji je raširen na livadama južne Evrope. Do dolaska krompira u Evropu bio je osnovna biljka i koristio se za one namjene za koje se danas koristi krompir.

Sjetva

U odnosu na ostalo korjenaste vrste, paštrnak dobro podnosi niske temperature u uspješno prezimljava na polju.

Proizvodi se direktnom sjetvom sjemena na stalno mjesto u rano proljeće čim je moguće ući u njivu. Paštrnak se najčešće sije, kako u njivskoj tako i u baštenskoj proizvodnji, u 4-6 rednih traka sa razmakom između traka 50-60 cm, razmakom između redova 25-30 cm i rastojanjem u redu 10-12 cm. Pri sjeti u redove sjetva je na razmaku između redova 30-40 cm, a u redu 8-10 cm. Dubina sjetve je 1,5-2 cm. Za sjetvu je potrebno oko 2-6 kg/ha sjemena.

Navedeni skopovi se postižu sjetvom preciznim sijačicama ili prorjeđivanjem u fazi 3-4 stalna lista.

Kod nas se gaje dva tipa sorti paštrnaka i to sa dugim bijelim korijenom koji može dostići dužinu 40 cm i poludugi koji je dužine oko 25 cm.

Vađenje korijena ili berba

Korijen paštrnka se vadi/bere postepeno ili jednokratno, ručno ili mašinski, kada je korijen dostigao punu tehnološku zrelost krajem oktobra ili početkom novembra. Ako se ne stigne povaditi, paštrnak u jesen može ostati u zemljištu, tako da se može vaditi tokom zime ili ranog proljeća, prije nego što potjeraju novi listovi. Prinos korijena paštrnka je 30-50 t/ha.

Ljekovitost paštrnka

U ishrani se od paštrnka koristi list kao začin i zadebljali korijen i to kao varivo ili začin, svjež, sječen ili zamrznut.

Sadrži mnogo ugljenih hidrata, ali i bjelančevina, kalijuma, kalcijuma, a list je bogat vitaminom C i beta karotenima. Poboljšava apetit, pospješuje rad bubrega, djeluje na smanjenje krvnog pritiska, protiv nadimanja i grčeva u crijevima. Treba biti oprezan sa listovima u polju jer mogu da izazovu alergijsku reakciju (kašalj).

Izvor: agrosavjet.com/literatura: Malo gajene vrste povrća, Vida Todorović

PROČITAJTE:

Kako da čuvamo korijen celera?

Evo šta tačno treba da uradite da biste imali dobar CELER

Suzbijanje sive pjegavosti lista celera

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI