Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

Kako đubriti vinovu lozu u jesen

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prije primene đubrenja vinove loze neophodno je uraditi sistematsku kontrolu trenutnog stanja plodnosti zemljišta i provjere pH- vrijednosti i na osnovu rezultata analize zemljišta po preporuci obaviti đubrenje zemljišta u vinogradu.

Jedan od najbitnijih faktora za rast biljaka je dostupnost makronutrijenata i mikronutrijenata. Oba faktora su direktno povezana sa pH vrijednošću. Kiselost zemljišta ometa uspešan razvoj biljaka, jer direktno utiče na dostupnost hranljivih elemenata koji se nalaze u zemljištu za njhovu ishranu.

Za osnovno đubrenje vinove loze primjenjuju se NPK đubriva koja sadrže manji procenat azota, a naglašen sadržaj fosfora i kalijuma , formulacija NPK 7-20-30 ili NPK (MgO, SO3) 7-14-21 (2, 18) ,8:16:24 čiji odnos hraniva odgovara potrebama vinove loze.

Za srednje dobar prinos grožđa od 10 t/ha neophodno je đubrenjem unijeti u zemljište 100-120 kg/ha azota (N), 50-100 kg/ha fosfora (P2O5) i 85-170 kg/ha kalijuma (K2O). Dakle, na zemljištima umjereno dobro snabdjevenim fosforom i kalijumom primenjuje se 500 kg/ha NPK 7-20-30 ili 700 kg/ha NPK (MgO,SO3) 7-14-21 (2, 18).

Tom količinom đubriva podmiruju se ukupne godišnje potrebe vinove loze za fosforom i kalijumom, a manju količinu azota, koja se unese, vinova loza će iskoristiti za rast i razvoj korijena tokom zimskog perioda.

Đubrenje zrelim stajskim đubrivom

Uz redovno đubrenje mineralnim đubrivima treba voditi računa i o sadržaju organske materije u zemljištu.

Zato je dobro vinograde svake treće ili četvrte godine, u jesen, pođubriti zrelim stajskim đubrivom u količini 30-40 t/ha ili se može primijeniti neko drugo organsko đubrivo. Na taj način se povoljno utiče na stabilnost strukture zemljišta, mikrobiološku aktivnost, vodo-vazdušne i toplotne prilike u njemu, odnosno na ukupnu plodnost zemljišta.

Ukoliko se osnovno đubrenje ne obavi u jesen, treba ga obaviti zimi kada vremenske prilike to dozvoljavaju ( kada zemljište nije smrznuto ) , ali svakako bi ga treblo obaviti prije početka vegetacije u proleće.

Izvor: domaćinska kuća

PROČITAJTE:

Gdje je najbolje saditi vinovu lozu?

Kako orezati vinovu lozu u ljeto i zašto je to važno?

Tipovi rezidbe vinove loze na zrelo

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI