Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoGdje je najbolje saditi vinovu lozu?

Gdje je najbolje saditi vinovu lozu?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukoliko se vinograd podiže u rejonu, podrejonu ili vinogorju sa razvijenim vinogradarstvom mogu se iskoristiti dugogodišnja praktična iskustva koja služe kao osnova za orjentaciju u pogledu izbora sorata, zemljišta i položaja za podizanje vinograda. Međutim, ukoliko se osvajaju nove površine gde vinova loza nije gajena, onda se bez prethodne studije o agroekološkim uslovima ne preporučuje podizanje vinograda, obzirom da je vinova loza veoma osetljiva na nepovoljne klimatske i zemljišne uslove.

Izbor zemljišta

Izbor i ocena pogodnosti jednog zemljišta ili zemljišnog kompleksa ili parcele u području gdje vinova loza ranije nije gajena mora se temeljiti na provjeri: agrobioloških i privredno-tehnoloških osobenosti sorata vinove loze koje se žele gajiti u datim agroekološkim uslovima, ekoloških uslova, uslova predjela, potesa, zemljišnog kompleksa ili parcela namenjenih podizanju vinograda, mogućnosti primjene agrotehničkih i meliorativnih mera radi ublažavanja štetnog djelovanja nepovoljnih činilaca sredine, ukoliko je to neophodno, mogućnosti primjene savremenih agrotehničkih mjera koje će omogućiti poboljšanje kvaliteta grožđa i vina i prerađevina od grožđa i vina, mogućnosti visoko rentabilne proizvodnje grožđa i vina.

Izbor položaja

Izbor položaja za podizanje vinograda u potpunosti zavisi od činilaca kao što su ekspozicija, inklinacija i konfiguracija zemljišta.

Najbolji položaji za vinograd smatraju se blage kose okrenute jugu ili jugozapadu gdje vinova loza najbolje uspjeva, grožđe sadrži više šećera i aromatičnih materija, bogatije je bojenim materijama, vino ima veću količinu alkohola, harmoničniji odnos između alkohola i ukupnih kiselina, a bolji su i kvalitet grožđa i vina.

Osim toga, prinos grožđa je stabilniji, loza bolje sazrjeva, bolje podnosi niske temperature zimi i dugovječnija je. U povoljnim klimatskim uslovima mogu se iskoristiti i položaji okrenuti jugoistoku, strogo vodeći računa o izboru sorte, toplotnoj sumi osvjetljenosti i drugim faktorima koji direktno ili indirektno utiču na prinose i kvalitet grožđa i vina.

Izvor: Domaćinska kuća

PROČITAJTE:

Da li je bolje orezati voće početkom zime ili kasnije?

Kako pravilno orezati lijesku?

Evo kako koristiti pepeo za đubrenje voćaka

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI