Subota, 10 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoTripsi prijete breskvama i nektarinama

Tripsi prijete breskvama i nektarinama

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zasadi sa ranim sortama bresaka i nektarina nalaze se u fazi precvjetavanja, dok se ostale sorte nalaze u fazi punog cvjetanja. U narednim danima se očekuje ulazak i srednje ranih sorti u fazu precvjetavanja. Vizuelnim pregledima cvjetova i tek zametnutih plodića bresaka i nektarina registruje se prisustvo odraslih jedinki i larvi tripsa.

Odrasle jedinke ishranom na cvjetovima bresaka i nektarina oštećuju latice, prašnike i tučak. Ženka pravi štete i samim činom polaganja jaja na cvjetovima. Iz jaja se pile larve koje takođe ishranom nanose štete na tučku i tek zametnutim plodovima. Napadnuti plodovi nekrotiraju i deformišu se. Sa razvojem plodova dolazi do njihovog pucanja, a često iz njih curi i smola.

Proizvođačima bresaka i nektarina preporučuje se pregled zasada na prisustvo tripsa. Ukoliko se registruje njihovo prisustvo, preporučuje se primjena hemijskih mjera zaštite. Samo u zasadima bresaka i nektarina koji su ušli u fazu precvjetavanja i formiranja plodnika i kod kojih više nisu prisutni polinatori, PIS preporuluje primjenu insekticida Laser 240-SC (spinosad) 0,04%.

Primjena insekticida u fazi cvjetanja je zakonom zabranjena!

Prilikom primjene pesticida potrebno je preduzeti sve mjere u cilju zaštite oprašivača.

Izvor: PIS

PROČITAJTE:

Kako se zaštititi od pesticida u ranom voću i povrću?

Zaštite breskve i nektarine od izazivača kovrdžavosti lista

Breskve – evo zašto ih treba konzumirati

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI