Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaKAKO DA NAPRAVITE PRIRODNO ĐUBRIVO ZA BILJKE? Nikada više nećete baciti koru...

KAKO DA NAPRAVITE PRIRODNO ĐUBRIVO ZA BILJKE? Nikada više nećete baciti koru od banane, a vaše biljke će BUJATI

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Isprobajte ove ideje, brzo će vas oduševiti ljepota i bujnost vaših sobnih biljaka, ali i onih s balkona i iz bašte.

Ko zna koliko ste kora od banane bacili dosad ne znajući da i te kako korisno mogu da se iskoriste. Mnogi odgajivači biljaka u kućnim uslovima, ali i baštovani zaklinju se u njih jer sadrže upravo one minerale koji su neophodni za pravilan rast i jačanje stabljika.

Kore od banane sadrže kalijum, kalcijum, fosfor i magnezijum, a ta kombinacija podstiče rast biljaka, a ono što prije svega preporučuju i što se izuzetno lako pravi je domaći proizvod – voda od banane.

Lako se pravi

To je voda koja je natopljena korom od banane. A recept je vrlo jednostavan: samo držite koru banane u vodi dve do tri nedelje, a zatim tom tečnošću zalijte svoje biljke. Ako želite da se kora brže razgradi, isjecite je na komadiće.

Teglu ili flašu u koju ste do vrha stavili koru i prekrili je vodom stavite na hladno i tamno mjesto.

Znaćete da je tečnost spremna za korišćenje kada kora pocrni, a voda potamni. Možda ćete osjetiti blag miris kad teglu otvorite, ali to je normalno. Kada zalijete biljke, ta voda ne bi trebalo da ima miris.

Vodu od banana možete da koristite na bilo kojoj biljci u vrtu, balkonu ili sobnim biljkama. Međutim, iako je dobra, ona ipak ne pruža sve što je biljkama potrebno za rast i ne treba da bude jedini izvor đubriva, pa je treba koristiti u kombinaciji s kompostom ili đubrivom.

Ako želite brzu pripremu ove vode, koru banane natapajte u vodi samo nekoliko dana, a zatim smjesu kuvajte 30 do 45 minuta, ostavite da se ohladi i upotrijebite je u razmjeri jedna čaša vode od banane na pet čaša obično vode.

Pročitajte: Kako koristiti koru od banane za bolji rast i razvoj biljaka – Izbjegnite moguće greške!

Važno je i ovo da znate – konvencionalno uzgojene banane veoma često se prskaju pesticidima, pa je jedan od načina da ih eliminišete upravo kuvanje kora od banane u vodi.

Đubrivo sa sporim oslobađanjem

Komade kore od banane stavite na poslužavnik da se osuše na suncu, a možete, ako nije jako vruće, to isto da uradite i u rerni na najnižoj temperaturi.

Osušene kore od banane možete i da koristite izmrvljene ili samljevene u prah. Tako pripremljene sipajte ih u saksije ili na baštensku zemlju, a Stil vam preporučuje i da je pomiješate s mješavinom za bilje kako biste još više poboljšali hranljivu vrijednost zemljišta.

Sve biljke će se obradovati ovom đubrivu, a posebno ruže, orhideje, sukulenti, paprat, paradajz, paprika… Nemojte samo da pretjerujete, đubrivo sa sporim oslobađanjem se dodaje tek svakih nekoliko mjeseci!

Koristite ih kao malč

Malč je materijal kojim se zgrću biljke zbog sprječavanja nicanja korova i poboljšavanja kvaliteta zemljišta i zdravlja biljaka, posebno u bašti, a uz to, zadržava neophodnu vlagu do 70 odsto više od nemalčirane zemlje!

Kore od banane postavite direktno na biljno tlo u saksiji ili oko osnove bašte kao malč. Kako se razgrađuju, oslobađaće hranljive materije u tlo za hranjenje biljaka. Stavite jedan sloj ravno na vrh zemlje, pazeći da ne dodiruje stabljiku biljke. Potom pokrijte kore standardnim malčem da biste spriječili privlačenje voćnih mušica.

SAVJET PLUS

Kompost s korama od banane je takođe odličan za biljke. Uz kore od banane, u kompost dodajte i usitnjene ljuske od jaja, to je odlična kombinacija za rast cveća.

VIDEO PLUS

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI