Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSpasite orhideju koja je počela da vene namirnicom koju imate pri ruci

Spasite orhideju koja je počela da vene namirnicom koju imate pri ruci

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Najčešći problemi sa kojima se susreću uzgajivači orhideja su truljenje korijena, požutjelo lišće, izostanak cvjetanja i gljivice koje napadaju biljku.

Požutjele listove spasava šećerna vodica

Da biste oporavili orhideju čije je lišće počelo da žuti, skinite oštećene listove, u pola litra vode dodajte kašičicu šećera, pa spustite saksiju u tu vodu na sat vremena jednom sedmično.

Potom ocijedite saksiju sa orhidejom od viška vode i postupak ponavljajte svakih nedjelju dana dok se biljka sasvim ne oporavi.

Cimet za osušene grane

Grane orhideje znaju da se osuše i postanu drvenaste. Da biste spasili biljku od daljeg propadanja, odsijecite suve grane skalpelom, pa na vrhove stavite malo cimeta. Pazite samo da cimet ne padne na korijen biljke.

Kad korijen posivi, napravite rupice na saksiji sa strane kako bi korijen dobijao dovoljno vazduha, spustite saksiju sa orhidejom u veću posudu sa odstajalom vodom i držite je tako sat-dva. Potom ocijedite saksiju sa biljkom od viška vode.

Voda sa korom od banane za brži oporavak

Ukoliko orhideja počne da se suši, u litar vode spustite kore od dvije banane i ostavite da odstoji dva dana. Ovom vodom zalivajte biljku.

Stres i promjena mjesta za bujnost

Ukoliko je orhideja zdrava, a ipak ne izbacuje cvjetove, vjerovatno joj ne odgovara mjesto na koje ste je stavili.

Uzgajivači savjetuju da orhideji priredite “stres”: sklonite je u mračni dio doma i nemojte je zalivati bar desetak dana. Potom je vratite blizu prozorskog stakla i dajte joj malo vode – ubrzo će početi da cvjeta.

Voda sa cimetom za bujnost

U teglu sa vodom spustite dva štapića cimeta i ostavite da odstoje desetak dana.

Potom tom vodom oprezno zalijte orhideje, pazeći da voda ne pada direktno na korijen biljke. Orhideje će biti bujnije i ljepše, piše Telegraf.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI