Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeDa li ste čuli za ljekovitu biljku KALOPER? Evo za šta je...

Da li ste čuli za ljekovitu biljku KALOPER? Evo za šta je sve dobra i kako se uzgaja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kaloper – Bere se čitava biljka dok je u cvjetanju, a sami listovi pred pojavu cvjetića, i suši brzo na mjestu jakog strujanja toplog vazduha.

Listovi, i kada se osuše, zadržavaju svježu aromu i obilje vitamina C, kalcijuma, kalijuma, fosfora, magnezijuma, mineralnih soli, karotena.

Mnogi nikada nisu ni čuli za ljekovitu biljku kaloper, a nekada, kada nije bilo tako puno lijekova za sve bolesti, rasla je u bezmalo svakoj seoskoj bašti. Naše bake su umjele da iskoriste sva njena svojstva, znale su da je ljekovita čitava biljka i koji dio koju boljku liječi, kada se sakuplja, kako čuva…

Kaloper (Chrysanthemum balsamita ili Tanacetum balsamita) u nekim krajevima poznat je i kao goloper, biblijski list, kamforna biljka, balzamična hrizantema i pripada porodici glavočika (Compositae). U proljeće se prvo bude listovi, koji su nježni na izgled i dodir, a onda rastu stabljike s mnogo grančica.

Pročitajte: Otkrijte moć divlje nane – Višestruko korisna za organizam

Mirisna i dekorativna trajnica

Višegodišnja je mirisna biljka koja naraste i do jedan metar visine, podnosi sušu i mraz. Listovi su malo gorkog ukusa, ovalnog oblika, na ivicama nazubljeni, dlakavi, prijatne arome, predivnog, balzamičnog mirisa koji podseća na miris žvakaće gume s hlorofilom. U julu se na vrhu pojavljuju buketići bledozelenih cvjetova, koji u avgustu dobiju zlatnožutu boju.

Cvjeta preko cijelog ljeta. Voli sunčano mjesto s malo zalivanja, može da raste i u polusijenci, a može i u dubljoj saksiji. Razmnožava se sjemenom i razgranatim korijenom, iz kojeg izbijaju listovi. U proljeće treba ukloniti suve stabljike. Ugrožavaju ga puževi i lisne vaši.

Korijen kalopera je razgranat i dobro koristi vodu i hranu iz zemljišta. Bere se čitava biljka dok je u cvjetanju, a sami listovi pred pojavu cvjetića, i suši brzo na mjestu jakog strujanja toplog vazduha. Suvog valja čuvati u hermetički zatvorenoj ambalaži.

Kaloper je otporan na hladnoću

Kada ste ga jednom posadili u baštu, možete samo da ga razmnožavate. Raste dobro na svakakvom tlu i dobro podnosi sušu. Jednom rečju, možete da uživate u ovoj biljci, bez razmišljanja o bilo kakvim uslovima koje mu valja obezbijediti. Da biste mogli da berete ljekovite listove i cvjetove, valja je samo zalivati redovno, plijeviti i povremeno prihraniti.

Ako želite da kaloper gajite u saksiji ili u bašti, treba da znate kako da počnete. Tokom marta-aprila možete da posijete sjeme ili nabavite rasad s korijenom. Njegujte je kao svo drugo povrće i ljekovito i začinsko bilje i sljedeće vegetacije ćete moći da sijiečete prve listove.

Listovi se sakupljaju povremeno. Sijeku se sa drškama, prave vezice koje se kače na promajno mjesto, da se prirodno osuše na vazduhu. U vegetaciji mogu da se beru u tri-četiri navrata. Nikada se ne smije ubrati puno, mora se najmanje polovina ostaviti biljci, da se pravilno razvija. Listovi, i kada se osuše, zadržavaju svježu aromu, bogati su vitaminom C, kalcijumom, kalijumom, fosforom, magnezijumom, mineralnim solima, karotenom. Kada se kaloper gaji za eterično ulje, sakuplja se u fazi cvjetanja.

Pomoć kod puno boljki

U našim selima kaloper je simbol djevojaka spremnih za udaju, a prepoznaju se tako što svaka za pojasom nosi grančicu kalopera. Takođe, može se čuti priča da će mlade žene koje su dvije nedjelje pile čaj od kalopera, poslije toga sigurno zatrudniti.

Listovi se tradicionalno koriste za liječenje želuca i crijeva kada se desi poremećaj varenja hrane, za jačanje želuca, jetre i žuči, bubrega i bešike, protiv parazita i hemoroida, slabog apetita, protiv grčeva crijeva, nadutosti, zatvora, dizenterija i ženskih tegoba. Na mjesta uboda insekata i ujeda otrovnih životinja, kao i na rane, stavljaju se oblozi od listova. Koriste se i protiv parazita u kosi (vaške), groznice, edema…

Pročitajte: Ždraljevina – Ljekovita svojstva, uzgoj i korisni recepti

Cvjetovi su efikasni u ublažavanju problema nastalih zbog infekcije bubrega, bešike i pluća (nazeb, bronhitis, grip, kašalj). Zapadna narodna medicina koristi ih kao antiseptik, antibakterik, aromatik, diuretik, laksativ, insekticid, za liječenje edema, grčeva, nečistoća na koži, nadutosti, raznih rana, vodenih bolesti, želudačnih i ženskih tegoba.

Od ove ljekovite biljke mogu da se pripremaju ulja, tinkture, masti, a suva herba se koristi za čaj, što je i najčešći način upotrebe. Kašičica suvih listova se prelije s 2,5 dl ključale vode, malo još kuva, poklopi i ostaviti da se prohladi. Pije se poslije jela, ne više od tri šolje tokom dana. Najveća ljekovitost je u listovima. Čaj umirujuće djeluje na san, čistač je organizma jer izbacuje toksine, čisti jetru, žučnu kesu, izbacuje pijesak iz bubrega, bešike i žuči, lijek je protiv bronhitisa.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI