Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaKako koristiti koru od banane za bolji rast i razvoj biljaka -...

Kako koristiti koru od banane za bolji rast i razvoj biljaka – Izbjegnite moguće greške!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U današnje vrijeme sve veći broj ljudi okreće se organskom baštovanstvu i uzgoju biljaka kod kuće. Osim što je zdraviji izbor za okolinu i naše zdravlje, organsko baštovanstvo također može biti ekonomičnije i jednostavnije za održavanje. U ovom tekstu ćemo se fokusirati na načine na koje možete koristiti koru od banane kao đubrivo za vaše biljke i cvijeće. Također ćemo vam dati savjete o tome kako koristiti koru od banane na najbolji način i kako izbjeći moguće greške koje se mogu dogoditi prilikom korištenja kore od banane kao đubriva.

Jedan od važnih aspekata organskog baštovanstva je korištenje prirodnih materijala kao đubriva, a kora od banane je izvrsna opcija. Kora od banane sadrži visoke količine kalijuma, magnezija i fosfora, što je idealno za rast i razvoj biljaka.

Pročitajte: Za bujno cvijeće i povrće – Napravite tečno đubrivo od kore banane i ljuske od jajeta

Kako koristiti koru od banane za bolji rast i razvoj biljaka

Kompostiranje

Kora od banane se može dodati u kompostnu hrpu zajedno sa drugim organskim otpadom, kao što su lišće i ostaci voća i povrća. Kompostiranje će razgraditi kora od banane, oslobađajući hranjive sastojke koji će poboljšati kvalitet tla i podstaknuti rast biljaka.

Direktna primjena

Kora od banane se može staviti direktno u zemlju u bašti ili u saksije sa biljkama. Kora se mora prvo usitniti na manje komade kako bi se olakšala razgradnja. Kora će postepeno otpuštati hranjive sastojke u tlo, što će pomoći u poboljšanju plodnosti tla i rastu biljaka.

Pročitajte: Napravite jednostavnu smjesu od banane i vratite svoje orhideje u život

Čaj od bananine kore

Kora od banane se može staviti u vodu i prokuvati nekoliko minuta kako bi se stvorio čaj od bananine kore. Nakon toga, čaj se može koristiti kao đubrivo zalijevanjem biljaka i cvijeća. Kora banane sadrži kalijum koji će pomoći u jačanju biljaka i poboljšanju njihovog rasta.

Važno je napomenuti da kora od banane treba biti prirodna, bez hemijskih dodataka i da se ne koristi kao jedino đubrivo, već u kombinaciji s drugim organskim đubrivima. Takođe, treba izbjegavati dodavanje prevelikih količina kore od banane jer to može dovesti do prekomjerne koncentracije kalijuma u tlu što može štetiti biljkama.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI