Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako čuvati cveklu tokom zime?

Kako čuvati cveklu tokom zime?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Čuvanje cvekle važno je kako biste i u zimskim danima mogli uživati u ovom ukusnom i zdravom korjenastom povrću.

Cvekla je jedna od najzdravijih namirnica u svijetu. Ovo povrće često se skladišti za zimu, a mi vam donosimo savjete za pravilno čuvanje cvekle.

PROČITAJTE: Cvekla se deformisala ili je suviše mala – Evo zbog čega se to dešava

Cvekla pipada skupini korjenastog povrća koja je vrlo otporna na vanjske temperature. To znači da ju nije potrebno ni brati ni skladištiti do kasnih zimskih mjeseci. Što se tiče čuvanja cvekle, možemo je skladištiti na nekoliko različitih načina.

Prvo i najvažnije je znati da se može skladištiti samo zdravo, čisto i neoštećeno korijenje cvekle. Sve ostalo potrebno je baciti kako ne bi došlo do propadanja i truljenja.

Ono oštećeno ne morate baciti već ga što prije potrošite u kuhinji. Možete ga i zalediti, kiseliti, konzervirati ili osušiti.

PROČITAJTE: 5 grešaka zbog kojih vam je cvekla loša

Najzdravije i najbolje dijelove cvekle spremite u podrum, a bilo bi najbolje da u podrumu bude provedena dobra ventilacija.

Za skladištenje korjenastog povrća možete iskoristiti lonac ili plastičnu posudu, koje ste prethodno dobro očistili. Najbolja temperatura za dulje čuvanje cvekle iznosi od dva do pet stupnjeva Celzijusa.

Vrlo je značajno da se cvekla dobro čuva tokom zime, što omogućuje da se za ishranu koristi u svježem stanju tijekom dužeg vegetacijskog razdoblja. Kod stavljanja cvekle na čuvanje uz korijen cvekle ostavljaju se lisne drške dužine oko 2 cm.

Ukoliko je vlažnost zraka 96 – 100 %, a temperatura blizu 0 °C, tada su povoljniji uslovi za čuvanje. Ona se može uspješno čuvati 3 – 5 mjeseci, ali isto tako i do 8 mjeseci, ako je skladište hladno i raspolaže sustavom za ventilaciju. Za domaće potrebe i za manju preradu od značaja je čuvanje u objektima kao što su trapovi, podrumska skladišta, hladnjaci.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI