Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaPrskanje voćaka CRVENIM ULJEM - Kako i kada se obavlja?

Prskanje voćaka CRVENIM ULJEM – Kako i kada se obavlja?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zimsko prskanje vinograda i voćnjaka važno jer prevenira pojavu nekih bolesti i štetočina u toku vegetacije, a provodi se pred početak vegetacije.

Prije prskanja treba orezati voćke i ukloniti suve grane, mahovinu i lišajeve, pa tek onda temeljno okupati biljku od korijena do vrha, tako da se oprska svaka i najmanja grančica. Prskati treba po suvom danu bez vjetra i u vrijeme kada je temperatura zraka iznad 5 supnjeva C. U tu svrhu najčešće se koristi crveno ulje. Ono smanjuje i do 50 posto prskanja u vrijeme vegetacije.

Kako su sredstva za zaštitu skupa, riječ je kako o uštedi, tako i o konkretnoj koristi za vinograd ili voćnjak, jer bolja je zaštita od štetočina i bolesti, a osjetno se smanjuje uporaba otrovnih tvari u insekticidima jer je crveno ulje ekološko sredstvo. Ono se sastoji od rafiniranog parafinskog mineralnog ulja kome je pridodan bakarni spoj, a djeluje kontaktno i protektivno. Ima širok spektar djelovanja za suzbijanje uzročnika bolesti voćaka, vinove loze i povrća. Koristi se i za premazivanje rana nakon rezidbe.

RAZLIKA IZMEĐU PLAVOG I CRVENOG ULJA

Na jabučastom voću smije se koristiti do početka cvatnje, a na koštičavom voću samo za mirovanja vegetacije. Brojne rane na voćki i trsu, kroz koje se u proljeće uvlače štetočine i bolesti treba zatvoriti slojem ulja koje se sastoji od neotrovnog parafinskog ulja i bakarnog oksida.

Tako je crveno ulje tokom upotrebe zimi jednako djelotvorno kao i jaki insekticid, ali je ekološki bezopasno. Zato se uljem treba prekriti svaki dio stabla voćke ili trsa, doslovce ih okupati. Na trsu i stablu voćke zimi nastanu brojne rane od vjetra i makaza za orezivanje, a to su mjesta u koje se mogu uvući larve štetočina. Kada grane prekrijemo tankim slojem crvenog ulja, ono te štetnike uguši.

Slično djeluje i na biljne bolesti. Tanki sloj ulja obavija pupove i ne dopušta miceliju da prodre kroz spore u mladi pup. Prvo prskanje se preporučuje krajem februara, a drugo polovinom marta, jer su u tom razdoblju štetočine u najosjetljivijem stadiju razvoja. Ako uništimo uzročnike i štetnike u stadiju dok se još nisu razvili i one koji su preživjeli od protekle godine, prevenirat ćemo njihovu pojavu u predstojećoj sezoni.

Izvor: agroportal.hr

PROČITAJTE:

Kako pravilno obaviti zimsko prskanje voćnjaka

Zašto je jesenje prskanje BAKROM bitno za zdravlje VOĆAKA?

Obavezna jesenja zaštita voćnjaka – Sljedeće sezone smanjuje bolesti i do 50%

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI