Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito bilje6 koraka za uspješno presađivanje kaktusa

6 koraka za uspješno presađivanje kaktusa

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Presađivanje kaktusa – Kaktusi se, ako su manji, presađuju jednom godišnje, a proljeće i jesen su pravo godišnje doba za to. Kasnije, kada narastu, možete to činiti svake dvije-tri godine, zavisno od toga koliko su narasli i imaju li u postojećoj tegli dovoljno mjesta. To ćete prepoznati i po žilicama korijena koje su izbile kroz otvor na dnu ili su posve stigle do stijenki tegle.

Stoga, ako su narasli tokom ljeta i ako im je tijesno u posudi, ne čekajte proljeće da ih presadite, nego učinite to sada. Ako su bili vani – u vrtu, na terasi ili balkonu, unesite ih svakako prije prvog mraza u kuću. Prije nego što krenete na posao, trebate znati nekoliko korisnih činjenica.

Pročitajte: Da li ste znali da i kaktus ima svoja ljekovita svojstva

6 koraka za uspješno presađivanje kaktusa

1. Zaštitite ruke rukavicama, jer će vam tako biti lakše, u suprotnom će vam zbog bodlji biti teško izvaditi kaktus iz zemlje. I obične gumene rukavice bit će dobre, iako su bolji izbor one od čvrstog tekstila.

2. Ako možete, izvadite kaktus s kompletnom zemljom iz tegle. To će vam biti lako ako je bio zasađen u plastičnoj tegli ili ako ga dugo niste presađivali, pa je supstrat star. Ako je u keramičkoj ili metalnoj tegli, odvojite ga uz pomoć lopatice.

3. Istrošen supstrat potrebno je u potpunosti zamijeniti novim pa rukavicama odstranite zemlju oko korijena i zasadite u novu teglu i zaspite zemljom.

4. Ima li kaktus nove izdanke, možete ih odvojiti i zasaditi u posebne tegle. Najbolje je odabrati one propusne, jer kaktusi ne vole vlagu i zadržavanje vode. Idealne su posude od gline ili da ih zasadite u plastičnu teglu s otvorenim dnom, a nju zatim stavite u keramičku ili metalnu.

Pročitajte: Kaktus zahtijeva pažnju i njegu: Savjeti da ova biljka procvjeta

5. Regulisanje vode tj. njeno oticanje možete osigurati drenažnim slojem u tegli. Neka on bude prvi sloj koji stavljate – odaberite kamenčiće ili komadiće cigle. Prilikom sadnje pazite da korijen kaktusa ne bude savijen, te da bude zasađen na istom nivou kao i u prethodnoj tegli.

6. Najbolje je koristiti posebnu zemlju za kaktuse i sukulente ili možete sami pomiješati treset, vrtnu zemlju i sitni šljunak ili pjesak. Ne zalivajte biljku odmah nakon presađivanja, nego sačekajte nedjelju dana i onda to učinite.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI