Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZa sjetvu povrća najbolje je koristiti gotove supstrate

Za sjetvu povrća najbolje je koristiti gotove supstrate

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za paradajz, papriku i plavi patlidžan koriste se dvije vrste supstrata – za sjetvu i za pikiranje, dok se krastavac, dinje i lubenice ne pikiraju i koristi se jedan supstrat.

Da bi se biljke što bolje razvile, zemljište u toplim gredicama, u kontejnerima i hranjivim kockama potrebno je da bude bogato hranjivim sastojcima, lako pristupačnim za ishranu biljaka, sa dobrim vodnim i vazdušnim režimom. Kako savjetuje Mira Miljković, najbolje je koristiti gotove supstrate u kojem biljka živi do pikiranja ili do rasađivanja.

Glavna razlika u veličini čestica

Za paradajz, papriku i plavi patlidžan koriste se dvije vrste supstrata – za sjetvu i za pikiranje, dok se krastavac, dinje i lubenice ne pikiraju i koristi se jedan supstrat.

“Glavna razlika je u veličini čestica. Sitniji supstrat za sjetvu, a krupniji za pikiranje. Gotovi supstrati proizvedeni su po modernoj talijanskoj tehnologiji. Prosušen, sa 40% vlage, dobro sterilisan, bez nematoda i sjemena korova, upakovan u vreće 10, 20, 50, 80 i 250 litara. Ima blago kiselu reakciju 5,5-6,5 pH. Ima dosta visok vodni kapacitet, raspolaže sa povoljnim sastavom mikroelemenata, ne sadrži štetne i opasne materije. Sa druge strane, sadrži sve što je biljci potrebno u najosjetljivijem peridu života”, navodi Miljković.

Šta kada sjetva nije u kontejnerima?

U toplim gredicama koristi se mješavina baštenske i šumske zemlje i količina riječnog peska, pomješanim sa organskim đubrivom (kompost, treset ili zreli stajnjak).

“Ovaj način se uglavnom koristi pri proizvodnji rasada, za kasnu proizvodnju na otvorenom, gdje se sjetva ne vrši u kontejnerima. Preporučuje se upotreba gotovog supstrata u površinskom sloju, odnosno sloju u kojem se razvija korijen biljaka”, zaključuje Mira Miljković.

IZVOR: AGROKLUB

PROČITAJTE:

Evo kako da napravite dobar supstrat za sjetvu i pikiranje paradajza

ROVAC – Insekt koji nanosi velike štete povrtarima i voćarima!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI