Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako da posadite krompir u buretu

Kako da posadite krompir u buretu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako mislite da se krompir može saditi samo i iskjlučivo na velikom komadu zemlje onda ne možete biti više u krivu. Donosimo vam jednostavan način kako da posadite krompir u buretu.

Sadnja povrća i začinskih biljaka je u posljednje vrijeme sve popularnija jer se ljudi u gradovima sve češće odlučuju za sadnju biljaka na svojim terasama i balkonima. Većina urbanih baštovana sigurno misli da je krompir nemoguće posaditi na balkonu na malom prostoru pa ni ne razmišlja da pokuša. Što je potpuno pogrešno.

Prednosti ovakve sadnje su brojne. Izloženost šteočinama i gljivicama je manja, manja je mogućnost stvaranja korova i nećete oštetiti plodove pri iskopavanju motikom. Krompir ćete posaditi u buretu veoma uspiješno kroz četiri jednostavna koraka.

Odaberite odgovarajuće bure

Biće vam potrebno bure od najmanje 200 litara zapremine. Odaberite bure koje već ima rupe za drenažu, a ako nema izbušite ih sami jer je dobra drenaža od velike važnosti. Nakon toga bure operite izbjeljivačem da uništite sve bakterije, pljesan i ostalo što se možda nakupilo.

Na dnu i sa strana bureta izbušite nekoliko širokih rupa za drenažu.

Odaberite više vrsta krompira za sadnju

Prije sadnje krompira ostavite plodove da puste klice i odaberite više vrsta krompira. Poređajte krompir u karton za jaja, smjestite ih na neko tamno, hladnije mjesto, daleko od direktne sunčeve svjetlosti i čekajte da proklija.

Na dno bureta stavite sloj od oko 15 cm mješavine komposta i zemlje, a zatim po površini stavite sjeme krompira. Možete saditi ceo krompir, a možete ga i izrezati na kockice veličine 5 centimetara, važno je samo da na sebi imaju klicu. Preko krompira stavite još jedan sloj zemlje od oko 15 centimetara i sve zalijte.

Kada je biljka nikla i dostigla visinu od od 15-20 centimetara dodajte još jedan sloj mješavine komposta i zemlje tako da zatrpate izdanak do polovine. Ponavljanje ovog procesa omogućava izdancima da rastu, a prekrivanje im daje vlažnost iz zemlje kako biljka raste prema vrhu bureta.

Naon 10 nedelja, kad lišće postane žuto, već bi trebalo da imate prve plodove. Rukama lagano rastresite zemlju i proverite da li su plodovi tu, a ako napitate mladi krompir jednostavno istresite svu zemlju iz bureta i pokupite plodove vašeg rada.

Izvor:Greenupgrader

PROČITAJTE:

ČERI PARADAJZ: Uzgoj u saksiji na balkonu

Kako uzgajati paradajz naopako /VIDEO/

Stavite kolutove paradajza u saksiju: Evo šta će se desiti za 2 nedelje! /VIDEO/

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI