Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiSoda i sumpor tjeraju zmije iz dvorišta!

Soda i sumpor tjeraju zmije iz dvorišta!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Dolaskom toplih dana zmije izlaze iz svojih zimskih skrovišta i kreću u potragu za partnerom i hranom. Njihova aktivnost ponajprije zavisi o temperaturi okoliša, stoga ih tokom dana često možemo pronaći kako se sunčaju na otvorenim i osunčanim površinama ali u dvorištima i na okućnicama.

Čak i ako većina korisnih zmija nisu otrovnice, često su nepoželjni gosti na našim imanjima. Uređenje samog terena, odnosno staništa je relativno jednostavan način da se smanji mogućnost nastanjenja u vašoj bašti.

PRIRODNI REPELENTI:

1. SUMPOR

Sumpor u prahu nije toksičan ali ima veoma neprijatan i jak miris pa se preporučuje korišćenje maske. Može se stavljati u pukotine ili slična mjesta kuda bi zmije mogle proći.

2. SODA BIKARBONA

Prah sode bikarbone pospite po vrtu i dvorištu i oteraćete zmije koje ne vole, kako neka istraživanja pokazuju, sodu. Pa tako, ako se vi bojite zmija, u malim hrpicama pospite sodu po bašti, dvorištu i recept podelite i sa prijateljima, svakako.

U novije vrijeme na tržištu su dostupna specijalizirana sredstva za odbijanje zmija (možete ih naći u poljoprivrednim apotekama) koja se primjenjuju na području gdje se zmije češće pojavljuju. Ona su neškodljiva za ljudsko zdravlje i okoliš, a svojim specifičnim mirisom odbijaju zmije, te se one drže podalje od tretiranih područja.

Izvor: AgroSavjet

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI