Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKada i kako saditi paradajz na otvorenom za najbolje rezultate

Kada i kako saditi paradajz na otvorenom za najbolje rezultate

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kada i kako saditi paradajz na otvorenom – Kad vaše presadnice dosegnu minimalnu visinu od 15 cm i kad se noćna temperatura stabilizuje na oko 10°C, možete ih presaditi na otvoreno. To je ujedno i vrijeme kad kupovne sadnice možete posaditi u baštu. 

Nedjelju dana prije samog presađivanja obavezno presadnice počnite iznositi na privikavanje na otvoreno. Zalijte ih prije iznošenja. Prvi dan ih nemojte staviti na direktno sunce i pazite da ne duva jak vjetar. Svaki dan povećavajte period koji provode na otvorenom.

Sadnja paradajza na otvorenom

Najbolje je da se sadnja paradajza obavi tokom oblačnog vremena. U protivnom sadite predveče, kako mlade presadnice ne bi bile izložene direktnom suncu. Prije nego što ih izvadite iz posuda, dobro ih zalijte.

Razmak između paradajzs mora biti barem 25–60 cm, a sadite ih u redove udaljene 80-100 cm. Paradajz je najbolje saditi na najmanje 50 cm razmaka kako bi između njega bolje strujao vazduh što smanjuje mogućnost bolesti kao što je plamenjača.

Pročitajte: Dvije metode za sadnju paradajza uz koje ćete ostvariti najbolji prinos

U iskopanu rupu dodajte:

  • ksšiku NPK đubriva,
  • kompost ili stajsko đubrivo,
  • vrtnu zemlju,
  • soda bikarbonu (opcionalno),
  • vode.

Tek tada u rupu stavite sadnicu, ali tako da veći dio stabljike bude prekriven zemljom. Nagrnite biljku preostalom zemljom koju ste izvadili iz rupe te je dobro utisnite rukama ili nogama kako bi korijen biljke ostvario što bolji kontakt sa zemljom. Po potrebi dodatno zalijte.

Čim ste ga posadili, paradajzu dodajte potporanj kako mu kasnije ne biste uznemiravali korijen. Potporanj zabodite u zemlju s istočne strane od same biljke. Za uspješan uzgoj paradajza je važno:

  • redovno zalivati,
  • uklanjati zaperke,
  • vezivati ga za potporanj skladno njegovom rastu,
  • pravovremeno tretirati protiv štetočina bilo ekološkim ili hemijskim sredstvima.

Pročitajte: Kalemljenje paprike i paradajza – Omogućava proizvodnju bez nužne primjene plodoreda, evo kako se sprovodi

Zasladite paradajz sodom bikarbonom

Navedeno je da u rupu prilikom sadnje treba dodati sodu bikarbonu. Ovaj korak nije nužan nego opcionalan. To se radi kako bi paradajz bio slađi. Sodu možete posuti oko paradajza još nekoliko puta tokom vegetacije što će plodove učiniti slađima te takođeronemogućiti razvijanje gljivičnih bolesti iz tla.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI