Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljePet koraka za savršen travnjak, bez korova, suvih dijelova i štetočina

Pet koraka za savršen travnjak, bez korova, suvih dijelova i štetočina

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uzgojiti travnjak bez korova i mahovine mnogima je samo san jer da bi se to postiglo potrebno je puno truda i neprestane brige oko trave.

Sada su idealni uslovi za početak radova u bašti ako želimo da on u narednim toplim mjesecima izgleda lijepo i primamljivo. Stoga, u aprilu valja posijati travu. Bez obzira radi li se o nadopuni ili novom travnjaku, treba pripremiti tlo za sijanje. Za sijanje trave jako je važno odabrati suv dan bez vjetra. Proračuni govore kako na kvadrat ide oko 50 g sjemena.

Pri pripremi tla dobro valja paziti da zemlja još uvijek nije prehladna ili prevlažna. Posijano sjeme treba lagano povaljati, a zatim redovno vlažiti da se ne bi osušilo. Stare travnjake pograbljati i prvi put pokositi.

Pročitajte: Da li treba šišati travu u vrelim danima – Evo savjeta za lijep travnjak

Uzgoj travnjaka je puno zahtjevniji od većine drugih kultura u bašti. No, to nipošto ne znači da se ne bi trebali okušati u toj avanturi.

Postupak je jednostavan – herbicidima tretirate staru travu te ju grabljama uklonite i na njemu za tri sedmice zasijete novu travu. Prije toga, naravno, potrebno ju je pripremiti za sjetvu. Prije svega, očistite teren od korova i ostaloga – grančica, kamenja, kore drveća…. a zatim ga obradite oranjem ili štihačom te usitnite i poravnajte.

Mjesta na kojima je trava slaba ili ima osušene dijelove, potrebno je dobro pograbljati, ukloniti suvu travu, te grabljama razrahliti površinski sloj zemlje. Na tako pripremljenu površinu u tankom sloju treba posipati mješavinu komposta, pijeska i sjemena trave. Uz mnogo svjetla, vlage i temperature tla poželjne za klijanje, vlati trave možemo očekivati već za 10 dana.

Pročitajte: Da bi vaš travnjak ponovo zablistao URADITE OVO!

Za lijep i kvalitetan travnjak ne zaboravimo i ono najvažnije – prozračivanje. Ovom radnjom postižemo lakši dotok vode i zraka u tlo, čime se podstiče rast. Male travnjake oko kuće najbolje je prozračiti posebnim grabljama s noževima, a one veće, npr. u voćnjacima, mašinama za prozračivanje, koji su vrlo slični klasičnim kosilicama za travu.

I za kraj, ne zaboravimo zalivanje. Kao i sve biljke, i trava voli vodu, zato je poželjno redovno zalivanje za vrijeme dužih sušnih razdoblja do dva puta sedmično, i to najbolje naveče ili rano ujutro. Iako zahtijeva puno truda, održavanje travnjaka nije komplikovan posao.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI