Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKalemljenje paprike i paradajza - Omogućava proizvodnju bez nužne primjene plodoreda, evo...

Kalemljenje paprike i paradajza – Omogućava proizvodnju bez nužne primjene plodoreda, evo kako se sprovodi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kalemljenje paprike i paradajza – Prvi počeci kalemljenja u povrtarstvu su zabilježeni dvadesetih godina prošlog vijeka u Japanu i Koreji, gdje su se kalemile vrežaste vrste, najviše lubenica i dinja. Ovako nastale biljke odlikuje brži rast korijenovog sistema, bolje usvajanje hraniva, veća otpornost i visoka tolerantnost prema zemljišnim štetočinama i bolestima.

Kalemljenje paprike i paradajza

Uprkos tome što je ova agrotehnička mjera mahom u upotrebi u voćarstvu, pri proizvodnji sadnog materijala, od pedesetih godina se primjenjuje i u zasadima paradajza i paprike. Na taj način se staje u kraj nekim zemljišnim štetočinama i bolestima korijena, poboljšava se apsorpciona moć korijenovog sistema, ali to nije glavna prednost upotrebe ove mjere.

U intenzivnoj proizvodnji, prije svega u zaštićenom prostoru često se dešava da se na istom zemljištu nekoliko godina zaredom gaji ista kultura, i jednostavno nije moguće obezbijediti vremenski razmak u vidu poljosmjene. Uz pomoć ove mjere je moguća intenzivna proizvodnja paprike, paradajza i krastavca, i bez nužne primjene plodoreda.

Pročitajte: Dvije metode za sadnju paradajza uz koje ćete ostvariti najbolji prinos

Izbor podloge

Izbor podloge je veoma važan, najbitnije je da ona odgovara plemki. Najbolja podloga za paradajz je namjenski hibrid paradajza, a za papriku hibridna podloga paprike. Dakle, uglavnom se kao podloge koriste specijalni hibridi stvoreni isključivo za tu namjenu.

Glavni uslov za uspješno kalemljenje je da prečnik plemke i podloge budu gotovo jednaki. To se postiže tako što se obrati posebna pažnja na vrijeme klijanja i podloge i plemke, te ih treba sinhronizovati, u smislu postizanja potrebnog (jednakog) porasta za kalemljenje, posebno plemke, posebno podloge.

Kada i kako se kalemi?

Rasad se kalemi kada razvije dva-tri prava lista. Prečnik stabla na mjestu presjeka treba da iznosi od 1,6 do 1,8 milimetara. Obično je do te faze potrebno 12 do 20 dana.

Prilikom kalemljenja savjetuje se  da se stabla podloge i plemke (paradajza) isijeku žiletom pod uglom od trideset stepeni iznad, odnosno ispod kotiledonih listića. Nova biljka spaja se silikonskim štipaljkama i ima dva para kotiledona, koji, kada se pogledaju sa visine, imaju oblik slova X.  Isti postupak primjenjuje se i kod kalemljenja na rascjep, ali je rez u obliku latiničnog V.

Spojene biljke odmah se unose u komore za kalemljenje. To mogu biti objekti po izgledu slični plasteniku, ali prekriveni tamnom folijom. Za ovu namjenu mogu da budu pogodne  i druge zatamnjene prostorije, ili niski tuneli postavljeni unutar plastenika. Temperatura u komori treba da bude niža u odnosu na onu pri standardnoj proizvodnji, svjetlost minimalna, a vlažnost vazduha veća od 85%. To se može obezbijediti dodatnim isparivačima vlage.

U naredna dva-tri dana na mjestu presjeka stvoriće se kalus, odnosno spojno tkivo. Kada se skinu štipaljke,  biljke se premještaju u objekte slične plasteniku pokrivene bijelom mat folijom.

Pročitajte: Virus mozaika duvana na paradajzu – Kako se boriti protiv ove opasne bolesti?

Kalemljenje paprike

Kalemljenje paprike je odnedavno počelo da se koristi i u komercijalne svrhe. Sama tehnologija je veoma slična opisanoj, koja se primjenjuje kod paradajza.

Nakon sjetve, kada se podloga sije u kontejnere, a plemka u gajbe (dosta gusto, kao za pikiranje), i nakon formiranja četiri do šest pravih listova, pri debljini stabla od oko 2 milimetra počinje kalemljenje. Potrebno je oštro sječivo, poput žileta, koje se postavlja u specijalan držač, tako da nanošenjem stabla na sječivo dolazi do sječenja pod uglom od 45 stepeni. Za kalemljenje je idealno ukoliko je rez što precizniji i površina naleganja što veća. Podloga se seče iznad kotiledona, a plemka obično takođe iznad kotiledona, ali to zavisi i od izduženosti rasada.

Nakon spajanja sa silikonskom štipaljkom, moguće je postavljanje drvenih štapića, koji će poslužiti kao oslonac biljkama. Idealno bi bilo nakalemljene biljke staviti u komoru za kalemljenje, gdje tačno mogu da se kontrolišu klimatski uslovi. Međutim, u priručnim uslovima mogu da se koriste i PVC gajbe, u koje se poređaju kalemi i dobro zaliju.

Gajbe svojom visinom od 25 do 30 centimetara predstavljaju držače, tj. konstrukciju za foliju kojom sve prekrivamo. Prva je perforirana folija. Drugi i treći sloj čine obične folije, a na ova tri sloja postavlja se tamna folija ili mreža za zaštitu od grada zelene ili crne boje, koja ima funkciju da zamrači rasad u prva dva dana.

Posebno treba naglasiti da kalemljeni rasad mora da se nalazi u uslovima visoke relativne vlažnosti vazduha i niske osvjetljenosti. Nakon 48 sati skida se tamna folija, pa se intenzitet svjetlosti povećava. Do tog momenta već je počelo stvaranje kalusa. Nakon 96 časova (četvrti dan od kalemljenja) skida se druga folija, nakon 144 časa (šesti dan) skida se i poslednja folija. Biljke u gajbama ostaju još dva do tri dana.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI