Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoMRAVI mogu biti prava napast za PČELE - Dvije metode za odbijanje...

MRAVI mogu biti prava napast za PČELE – Dvije metode za odbijanje MRAVA daleko od KOŠNICA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mravi mogu biti prava napast za pčele. Nekoliko mrava tu i tamo normlana su pojava jer zdravo društvo reguliše njihovu populaciju. Međutim, povremeno stvari izmaknu kontroli, naročito kada je košnica mlada ili preslaba da bi kontolisala mravlju populaciju.

pčelarska oprema

Pčelarsku opremu možete naručiti i na OLAX.BA

Ponekad u okolini prosto ima previše mrava da bi se pčelinje društvo izborilo sa njima. Kada mravi savladaju društvo, pčele bi mogle napasti košnicu. Međutim, možete preduzeti korake za upravljanje populacijom mrava prije nego što dođe do krizne situacije.

Dvije stvari koje možete uraditi ako prijetite više od nekoliko desetina mrava u košnicu su:

POZIVANJE CIMETA U POMOĆ

Kupite veliko pakovanje mljevenog cimeta. Obilno pospite cimetom zemlju oko košnice. Naprašite cimetom i poklopnu dasku. Košnica će mirisati kao ogromna pita. Pčelama cimet ne smeta, ali mravi ga ne vole i držaće se podalje. Ne zaboravite da ponovite “začinjavanje” kada kiša spere prethodono.

PRAVLJENJE ŠANCA SA ULJEM

Ova tehnika je korisna odbrana protiv mrava. Trebaće vam postolje sa nogarama za košnicu. (Dobro je imati ga iako nemate problema sa mravima, jer odizanje košnice od tla vama spasava kičmu!).

Postavite nogare u konzerve-dobro će poslužiti one od tunjevine. Napunite konzerve motornim uljem (starim ili novim). Mravi neće moći da pređu “šanac” pun ulja i neće moći da se popnu do košnice. Možda ćete morati da dopunite ulje nakon obilnijih kiša.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI