Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKada i kako posijati sjeme lubenice - Korak po korak vodič za...

Kada i kako posijati sjeme lubenice – Korak po korak vodič za početnike

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sjetva lubenice se obično obavlja u proljeće, kada tlo dostigne odgovarajuću temperaturu za klijanje sjemena, a temperatura zraka je stabilna. Ovisno o klimatskim uslovima, najbolje vrijeme za sjetvu može varirati, ali obično je to između aprila i maja.

Prije sjetve, treba pripremiti tlo tako da je usitnjeno i bogato hranljivim materijama. Lubenice preferiraju tlo s pH vrijednošću između 6 i 7.5, dobru drenažu i puno sunčeve svjetlosti.

Sjeme lubenice treba biti namočeno u vodi preko noći prije sjetve kako bi se podstaklo klijanje sjemena. Zatim se sjeme može posijati direktno u tlo ili se može početi u zatvorenom prostoru i kasnije presaditi na otvoreno.

Pročitajte: Proizvodnja lubenice u zaštićenom prostoru i savjeti za pinciranje

Sjeme treba biti posađeno na dubinu od oko 2,5 do 3 cm, a razmak između redova trebao bi biti oko 2 metra, a između biljaka u redu oko 90 cm.

Nakon sjetve, važno je zalivati sjeme i mlade biljke redovno kako bi se osiguralo optimalno klijanje i rast. Takođe, preporučuje se primjena đubriva za podsticanje rasta i razvoja biljaka.

Lubenice se najbolje uzgajaju u toplim i sunčanim klimatskim uslovima, a pravilnom njegom i uzgojem, možete uživati u sočnim, slatkim plodovima tokom ljeta.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI