Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoProizvodnja lubenice u zaštićenom prostoru i savjeti za pinciranje

Proizvodnja lubenice u zaštićenom prostoru i savjeti za pinciranje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Proizvodnja lubenice se obavlja preko rasada, a gaje se rane sorte i hibridi.

U staklenicima i plastenicma sa grijanjem bostan se sije u periodu od 15.12. do 15.01., a rasađuje poslije 30-40 dana. Za gajenje u niskim tunelima sjetva se obavlja u prvoj dekadi marta, a biljke se rasađuju od 1. do 10. aprila. Ukoliko se biljke gaje uz oslonac sade se u dvorede trake na rastojanje 100-120 cm red od reda i 50-60 cm u redu, a bez oslonca u redove na rastojanje 150×50-60 cm.

Poslije sadnje biljke se dobro zaliju, a temperatura se održava na 20-22°C danju i oko 16°C noću, uz relativnu vlažnost vazduha 70-75%. Kasnije temperatura može biti i viša, a u fazi plodonošenja i do 30°C.

Pročitajte: Gajenje lubenice i dinje na malč foliji i u niskim tunelima

Objekat se mora redovno provjetravati da bi se regulisala relativna vlažnost vazduha.

Usjev se redovno štiti od bolesti i štetočina, okopava 4-5 puta na dubinu 10-15 cm, a po potrebi ogrće jednom ili dva puta. Biljke se redovno zalivaju, do plodonošenja na svakih 10-15 dana, po sunčanom vremenu, a u fazi plodonošenja na 5-7 dana. Prihranjivanje se obavlja poslije sadnje i u vrijeme punog cvjetanja NPK đubrivom.

Pinciranje

U zaštićenom prostoru pinciranje je obavezna mjera njege lubenice i dinje, bilo da se biljke vode uz oslonac ili ne. Pri gajenju uz oslonac kod lubenice se ne zakida glavno stablo do visine 1,5-2,0 m. Prve dvije bočne grane pinciraju se kada se na njima formiraju po dva ploda, a ostale u početnom stadijumu razvića. Na bočnim granama, iza drugog formiranog ploda, ostave se 3-4 lista, a vrh se odsiječe. Svaka grana se odvojeno vezuje i uvija oko oslonca. Sa biljke se redovno uklanjaju stari, oštećeni listovi.

Pročitajte: Njega lubenice i dinje – Prihranjivanje, okopavanje, zalivanje

Proizvodnja lubenice u niskim plastičnim tunelima

Rana proizvodnja bostana uspješna je i u niskim plastičnim tunelima bez grijanja. Kod ovog vida proizvodnje upotreba crne malč folije, za pokrivanje zemljišta, daje odlične rezultate. Uniskim plastičnim tunelima sadi se po jedan red biljaka kojima se stablo, do skidanja plastike, mora usmjeravati prema sredini tunela radi zaštite od niskih temperatura. Sve ostale mjere njege su uobičajene.

U objektima sa grijanjem berba počinje polovinom maja, a u hladnim 20-30 dana kasnije. Prinos lubenice se kreće 4-8, a dinje 3-6 kg/m². Plodovi iz zaštićenog prostora beru se i pakuju na isti način kao i plodovi ubrani na otvorenom.

Navodi se u knjizi Gajenje povrća – Centar za povrtarstvo Smederevska Palanka – Autori: Mr Živomir Miladinović; Dr Milan Damjanović; Dipl.inž.Stevan Brkić; Dr Živoslav Marković; Dr Dušan Stevanović; Mr Tatjana Sretenović – Rajičić; Mr Boguljub Zečević; Mr Radiša Đorđević; Mr Dragoljub Čorokalo; Dipl. inž. Ljiljana Stanković; Mr Milan Zdravković; Mr Jasmina Zdravković; Dr Nebojša Marinković; Dr Mirjana Mijatović; Mr Aleksa obradović; Dipl.inž. Milivoje Starčević; Dipl.inž. Branislav Milić; Dipl.inž. Vesna Todorović.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI