Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZalijevanje koje osigurava obilne i zdrave prinose - Sve o navodnjavanju povrća

Zalijevanje koje osigurava obilne i zdrave prinose – Sve o navodnjavanju povrća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Voda je ključni faktor u proizvodnji povrća, ali je u isto vrijeme i često ograničavajući faktor. Budući da je raspored vode na Zemlji izrazito neravnomjeran, a klimatski uslovi se mijenjaju, neophodno je pažljivo planirati navodnjavanje kako bi se zadovoljile potrebe različitih povrtnih vrsta.

Većina povrtnih biljaka usvaja vodu korijenjem iz zemljišta. Stoga je vrlo važno da se voda nalazi u optimalnom rasponu u zemljištu, što zavisi od karakteristika zemljišta i klimatskih uslova. Takođe, povrtne vrste imaju različite zahtjeve prema vodi i sadržaju vode u zemljištu, što je direktno povezano s njihovom anatomskom građom.

Postoje četiri glavne grupe povrtnih vrsta prema potrebama za vodom. Prva grupa uključuje povrtne vrste koje intenzivno usvajaju i troše vodu, a primjeri su krompir, celer i krastavci. Ove vrste imaju moćan korijenov sistem i ogromnu lisnu masu koja nije zaštićena od brzog isparavanja, pa se u našim uslovima obavezno navodnjavaju.

Druga grupa su povrtne vrste koje intenzivno usvajaju vodu, ali je racionalno troše. Ove vrste imaju manju lisnu masu i građu lista prilagođenu ekonomičnoj potrošnji, poput dlačica i voštane prevlake, što im omogućuje da smanje gubitak vode. Primjeri ove grupe su paradajz, lubenica, dinja i patlidžan, a navodnjavanje se izvodi samo u uslovima dugotrajne suše.

rtne vrste koje slabo usvajaju vodu, ali rasipnički je troše. To su vrste koje imaju slabo razvijen korijenov sistem i veliku lisnu masu, ili su nezaštićene od prevelikog isparavanja. Ove vrste se obavezno navodnjavaju, a primjeri su paprika, kupusnjače, boranija i salata.

Četvrta grupa su povrtne vrste koje slabo usvajaju vodu, ali je racionalno troše. Ove vrste imaju slabo razvijen korijenov sistem i malu lisnu masu koja je dobro zaštićena od prevelikog isparavanja. Primjeri ove grupe su lukovi, a za postizanje visokih prinosa navodnjavanje nije obavezno.

Uzimajući u obzir potrebe povrtnih vrsta za vodom, navodnjavanje je važna mjera u proizvodnji povrća. Ono omogućava kontrolu nad količinom i rasporedom vode, što je ključno za postizanje visokih prinosa i kvaliteta proizvoda. Kada se biljke navodnjavaju, korijenje ima konstantan pristup vodi, što osigurava da se biljke neće suočiti s deficitom vode. Međutim, treba imati na umu da prekomjerno navodnjavanje može dovesti do negativnih posljedica, kao što su ispiranje hranjiva iz tla, smanjenje kvalitete tla i pojava bolesti i štetočina.

Kako bi se izbjegle posljedice prekomjernog navodnjavanja, preporučuje se korištenje različitih metoda navodnjavanja, poput kap po kap navodnjavanja, navodnjavanja sistemom za navodnjavanje u redu, navodnjavanja pomoću raspršivača, itd. Pri odabiru metode navodnjavanja, važno je uzeti u obzir karakteristike tla i povrća, te klimatske uslove.

Kvalitetno navodnjavanje je važan faktor u proizvodnji povrća. Međutim, važno je uzeti u obzir i druge faktore koji utiču na rast i razvoj biljaka, kao što su osvjetljenje, temperatura, hranjiva, itd. Kombinovanjem pravilnog navodnjavanja s drugim agronomskim mjerama, moguće je postići visoke prinose povrća i poboljšati kvalitet proizvoda.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI