Četvrtak, 8 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoJoš nije kasno posaditi luk majski srebrnjak

Još nije kasno posaditi luk majski srebrnjak

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Majski srebrnjak je sorta luka koja je dobila naziv zbog bijelih, ovojnih listova lukovice. Ima blag i sladak ukus. Sadi se od početka septembra do sredine novembra. Vrlo je raširena sorta na području Hercegovine, uzgaja se iz lukovice ili presadnica, a formiranje lukovica i zrenje događaju se u maju ili početkom juna.

Majski srebrnjak je stara sorta luka, specifična po tomu što mu je lukovica potpuno bijele boje, spljoštenog izgleda, prosječne težine 60 do 80 grama. Jako je ukusan, sočan i koristi se odmah nakon zriobe za pripremu različitih salata. Ova sorta je prepoznatljiva po tome što ima jako dobru aromu i nije previše ljuta. Rado je konzumiraju svi pa i oni koji nisu pretjerani ljubitelji luka.

Pročitajte: Druga polovina oktobra idealna za sadnju crvenog luka

Priprema tla za sadnju luka

Prije sadnje luka potrebno je đubrenje tla, za što se koriste mineralna i organska đubriva. Primjena organskih đubriva kod sadnje luka obavlja se pod frezu i frezanjem se unosi u tlo na dubinu od 15 cm do 20 cm.

Majski srebrnjak se konzumira kao mladi luk početkom proljeća.

Sadnja lučica

Osim iz presadnica, luk srebrnjak uzgaja se iz lučica. Lučice se takođe sade od sredine septembra pa sve do sredine novembra. Ranija se sadnja preporučuje u hladnijim područjima kako bi mlade biljke imale dovoljno vremena za razvoj prije dolaska niskih temperatura.

Majski srebrenjak je najbolje saditi na gredice, a preporuka je gredicu uzdignuti barem desetak centimetara jer luk ne voli zadržavanje vode u tlu.

Pročitajte: Jesenja sadnja luka – Savjeti za uspješnu proizvodnju

Kad je gredica pripremljena, dovoljno je samo lagano umetnuti lučice u tlo na dubini visine same lučice. Kod sadnje je bitno dobro okrenuti lučicu luka – dio koji treba potjerati korijenje prema dolje, a vrh koji će potjerati list prema gore. Lučicu primite s dva prsta i lagano utisnite u tlo. Razmak između lučica je obično 10 cm do 20 cm, a ako ćete brati luk kao mladi onda sadnja može biti i gušća. Razmak između redova je dvadesetak centimetara.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI