Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoJesenja sadnja luka - Savjeti za uspješnu proizvodnju

Jesenja sadnja luka – Savjeti za uspješnu proizvodnju

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za jesenju sadnju luka možemo odabrati razne vrste luka, a najčešće se sade crveni i bijeli. Odabirom odgovarajuće sorte u kombinaciji s dobrom poljoprivrednom tehnologijom i vremenom sadnje postićemo dobre rezultate i uživati u mladom luku i berbi glavica ozimog sljedeće godine.

Potrebno je odabrati sorte koje su tolerantne na hladnoću i niske temperature. Dobro će uspijevati na gredicama ili parcelama gdje nisu uzgajani lukovi, ali ni krompir, pasulj, lucerka, crvena djetelina. Ove kulture mogu postati izvor nematoda koja će nanijeti štetu usjevu luka.

Prilikom sadnje poštujte plodored, jer on može ponovo da se uzgaja na parceli tek poslije tri godine pod uslovom da nisu uzgajani srodnici iz iste biljne porodice.

Važan je dobar kontakt korijena i zemljišta

Za sadnju je neophodno pripremiti gredicu, a najbolje im odgovaraju rastresita rahla zemljišta. Praktikuje se da se 1m² pospe 10 g drvenog pepela, ali ne treba pretjerivati. Luk najbolje rezultate daje na neutralnom zemljištu s pH reakcijom od 6 do 7.

Optimalno vrijeme sadnje je druga polovina oktobra, ali je termin potrebno prilagoditi vremenskim prilikama. Mlade biljke trebaju imati dovoljno vremena da se dobro ukorijene kako bi spremne dočekale zimu i uspješno prezimile.

Suviše rano posađene lukovice daće biljke koje će u zimu ući pretjerano razvijene i biće sklonije izmrzavanju. Kasnom sadnjom dobićemo suviše mlade biljke koje se neće uspjeti dobro ukorijeniti.

Pazite na razmak i dubinu

Najlakše se sadnja obavlja kada se na dobro pripremljenoj gredici naprave plitki kanalići u koje utisnemo lučice crvenog luka ili čenove bijelog luka. Obratite pažnju da dobro okrenete sadni materijal kako bi strana s korijenom bila okrenuta na dolje. Razmak tih kanalića se kreće od 20 do 30 cm, a razmak u redu od 7 do 10 cm. Kada obavljamo sadnju za berbu mladog luka razmak u redu može biti manji, od 5 do 7 cm. Nakon svega grabljama lagano zagrnemo zemljom.

Dubina sadnje lučica i čenova je oko 5 cm. Ne valja ih posaditi preplitko, ali ni preduboko. U plitkoj sadnji stradaju od izmrzavanja i isušivanja, dok preduboka  oduzima energiju i slabi mlade biljke.

Lučice crvenog luka mogu biti sitne do 1 cm u prečniku, srednje veličine promjera 1 do 3 cm i krupne preko 3 cm. Treba znati da će krupnije ranije krenuti i dati više vegetativne mase.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI