Nedjelja, 28 Maja, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoTikve ili bundeve – Čime je najbolje hraniti stoku?

Tikve ili bundeve – Čime je najbolje hraniti stoku?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kada dođe jesen bundeve postaju najpopularnije povrće za pripremu raznih recepata. Ali šta je sa stokom? Da li bundeve mogu da budu dobar izvor proteina za svinje, krave i ostale životinje. A ako razmišljate da li je bolje da li su za ishranu stoke bolje tikve ili bundeve – odgovor je: oba!

Da li stoka može da jede bundeve?

Naravno da mogu! I vole ih! Konji, goveda, ovce, koze, svinje, živina – svi oni vole bundeve. U stvari, ne samo bundeve – već bilo koju vrstu tikvica!

A da li je i tikvica dobra za stoku?

Da! Tikvice kao i bundeve su značajan izvor vitamina A i E, folata i vlakana. Oni su dobar izvor proteina iako se sastoje od skoro 85% vode! Svinje i kokoške posebno vole bundevu.

Bundeve su tvrde… kako da ih jedu!?

Ako su bundeve i dalje prilično tvrde, sječenjem (sjekirom ili nožemm) ili razbijanjem na manje komade životinjama se može olakšati žvakanje. Štaviše, kako se bundeve zamrzavaju a odmrzavaju, postaju mekše i to će takođe olakšati životinjama da je konzumiraju.

Šta ako napravim pitu od bundeve/tikvice i sve što imam su unutrašnjost i kora?

Savršeno i to radi posao! U stvari, sjeme bundeve može biti prirodno sredstvo za uklanjanje glista. Ne postoje konkretni dokazi da je ovo 100% efikasno, ali sjemenke bundeve i tikvice sadrže kukurbitacin, jedinjenje za uklanjanje glista.

Navno, ako vaša stoka ima prolema sa parazitima, pametno je da koristite komercijalno sredstvo za uklanjanje gliste, ali ako to nije slučaj, koristite sjemenke tikvice kao preventivu za to!

Može li stoka da jede trulu bundevu/tikvu?

Iznenadili biste se koliko životinje nisu izbirljive! I ne, nije opasno hraniti ih trulim bundevama.

E sad, gde da nabavimo još bundeve!?

Raspitajte se na lokalnoj pijaci za bundeve ili kod nekih proizvođača – postavljanje oglasa na Fejsbuku ili nekoj drugoj društvenoj mreži takođe može dovesti potencijalne klijente.

Mnogi proizvođači ostavljaju ostatke usjeva da istrunu u polju, zaoravajući ih u proljeće. Ako nemaju sopstvenu stoku za hranjenje, možda će biti više nego voljni da vam dozvole da uzmete bundeve za svoje životinje.

Ako je moguće, nabavite što više. Mislim… besplatna hrana! Pokušajte da ih držite na hladnom i tamnom mjestu – ne dozvolite da se smrznu ako je ikako moguće – i mogu trajati mjesecima!

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI