Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoIskopanu mrkvu ne ostavljajte neorezanu: Greška koja može skupo koštati

Iskopanu mrkvu ne ostavljajte neorezanu: Greška koja može skupo koštati

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uverenje da korijenaste usjeve, poput mrkve, treba ostavljati nekoliko dana neorezane u gredicama, pokazuje se kao ozbiljna greška koja može značajno uticati na kvalitet i trajnost usjeva. Stručnjaci upozoravaju da ovaj pristup dovodi do gubitka hranljivosti i vlage, što mrkvu čini neukusnom i pogodnom za kvarenje.

Naime, ako se vrhovi mrkve ne orežu odmah nakon iskopavanja, oni će početi crpiti vlagu iz korijena. Ovo ne samo da dovodi do isušivanja mrkve, već i do njenog bržeg propadanja. Isušena i oslabljenja, mrkva gubi na kvalitetu i ukusu, te postaje manje privlačna za konzumaciju.

Osim toga, neorezana mrkva postaje podložnija truljenju. Usjev koji je ostavljen u takvom stanju neće biti dobro uskladišten, što može rezultirati znatnim gubicima za poljoprivrednike i domaćinstva koja se oslanjaju na ovaj usjev.

Pročitajte: Kada je vrijeme za vađenje mrkve

Stručnjaci savjetuju da se nakon iskopavanja, vrhovi mrkve odmah odsijeku kako bi se sačuvala njena hranljivost i vlaga. Ovaj jednostavan korak osigurava da mrkva ostane svježa, ukusna i dugotrajna, čime se sprječavaju potencijalni problemi sa skladištenjem i kvarenjem usjeva.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI