Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKoji luk je najbolji: Od žutog do ljubičastog – koji je najbolji...

Koji luk je najbolji: Od žutog do ljubičastog – koji je najbolji za vaše jelo

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Postoje stotine vrsta luka u porodici luka, ali u većini radnji ćete naići na tri glavne vrste: žuti, bijeli i crveni, odnosno ljubičasti.

Žuti luk

Kod nas se žuti luk često naziva crveni. Žuti luk se najčešće koristi za kuvanje. To je zato jer žuti luk prirodno ima jak ukus. Ima najviše sumpora u poređenju s drugim sortama luka, što mu i daje njegov opor okus i miris. Zbog toga neki smatraju da je žuti luk prejak i pomalo ljut da bi se jeo sirov, prenosi RS.

Kuvanje žutog luka ublažava taj intenzitet, ali i dalje daje dubinu ukusa svakom jelu. Kuvanjem postaju blaži i slađi, a dobar je izbor za sve recepte koji zahtijevaju karmelizovan luk. Uopšteno, žuti luk je najbolji izbor za supe, variva, umake i mesna pečenja.

Bijeli luk

Iako će većina bijeli luk povezati s češnjakom, ovdje se misli na luk koji inače zovemo srebrenac.

Ako recept zahtijeva sirovi luk, najbolje će poslužiti upravo bijeli luk. Obično je blaži i slađi od žutog luka, ali definitivno ćete ga osjetiti ako se nalazi u vašem sendviču, hamburgeru, pizzi itd.

Pročitajte: Evo gdje da držite luk da bi bio svjež mjesecima

Također su glavna namirnica u meksičkoj kuhinji. Volite salsu i guacamole? Za dio tog ukusa možete zahvaliti bijelom luku. Na ovaj luk ćete naići u brojnim meksičkim jelima.

Ako nemate pri ruci žut luk, bez problema u kuvanju možete koristiti i bijeli, odnosno srebrenac.

Ljubičasti luk

Ljubičasti luk idealan je za roštiljanje, pečenje i kiseljenje. Zahvaljujući blagom i suptilno slatkom ukusu, mogu se uživati ​​sirovi ili kuvani, iako su nekima i dalje prejaki sirovi. Ako vam se čini da je previše ljut, pokušajte ga narezati na tanke kriške ili ga prvo potopite u hladnu vodu kako biste smanjili oštrinu.

Zbog visokog sadržaja šećera, crveni luk je glavni kandidat za kiseljenje. Fermentirana hrana ne samo da pruža izvor probiotika koji pašu crijevima, već i novu dimenziju ukusa. Kiseljenje ljubičastog luka pojačava njegovu prirodnu slatkoću, ali i daje pikantnost salatama, burgerima i sendvičima.

Ljubičasti luk je među najboljim lukovima za roštiljanje. Neke vrste postanu kašaste na roštilju, ali crveni luk zadržava ugodnu teksturu dok se karamelizira na visokoj temperaturi.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI