Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoTajne uspješnog uzgoja tikvica za bogat prinos i ukusne plodove

Tajne uspješnog uzgoja tikvica za bogat prinos i ukusne plodove

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Tikvice su popularno povrće koje dolazi u različitim oblicima i bojama, od žutih i zelenih do svijetlo zelenih nijansi. Poznate su po svom osvežavajućem ukusu i raznovrsnosti u kulinarstvu. Iako se razlikuju po veličini i obliku, sve tikvice imaju jednu zajedničku osobinu – vole toplotu i ne podnose mraz, što ih čini idealnim za uzgoj tokom toplijih mjeseci.

Kada i kako saditi tikvice

Najbolje ih je saditi kada su temperature između 15 i 20 stepeni Celzijusa. U kontinentalnim područjima to je kraj aprila ili početak maja, dok se u južnim područjima sade početkom aprila. Tikvice brzo rastu i već za 50 dana od sjetve daju do 5-6 kg ploda po biljci.

Tikvice rastu najbolje na sunčanim mjestima sa bogatim, humusno-ilovastim zemljištem. Tlo treba biti dobro drenirano, a idealan sastav tla je 40% peska, 40% mulja i 20% gline. Sjeme se sadi na razmaku od 150×100 cm, u rupe duboke oko 2,5 cm. Ako je klijavost sjemena nesigurna, u svaku rupu stavite 3-4 sjemenke, a kasnije ostavite samo najjaču biljku.

Uzgoj tikvica

Optimalna temperatura za rast tikvica je 22-28 stepeni. Biljke zalivajte redovno, u proljeće jednom nedeljno, a kasnije dva do tri puta nedeljno. Koristite kompost i malč za održavanje vlage. Preterivanje sa đubrivom može izazvati trulež cvjetova ili bolesti. Za zaštitu od štetočina koristite prirodne ili organske preparate. U slučaju nedostatka insekata oprašivača, primenite ručno oprašivanje.

Navodnjavanje tikvica

Navodnjavanje je ključno za visok prinos. Poljski vodni kapacitet (PVK) treba održavati na 70-80%. Vlažnost tla pratite tenziometrom ili vizuelnim pregledom. Tikvice su veliki potrošači vode zbog velikog lišća, pa pravilno navodnjavanje osigurava visok prinos i zdrav rast biljaka.

Ako loptica od zemlje puca, zemljištu nedostaje vode. Ako je zemlja previše vlažna i lijepi se za ruke, ima previše vode. Kompaktna loptica koja se ne raspada niti lijepi za ruke znak je optimalne vlažnosti zemljišta.

Berba tikvica

Tikvice su spremne za berbu kada dostignu dužinu od 12-15 cm. Prevelike tikvice gube na ukusu. Za berbu koristite oštar alat i ostavite oko 5 cm stabljike na plodu. Redovna berba podstiče biljke da formiraju nove cvetove.

Tikvice brzo rastu i mogu se saditi nekoliko puta u sezoni, što osigurava kontinuirani prinos.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI