Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoIdealan je trenutak za mali kućni povrtnjak pun začinskih biljaka

Idealan je trenutak za mali kućni povrtnjak pun začinskih biljaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uzgojem vlastitog ruzmarina, bosiljka ili peršuna moći ćete kontrolisati kvalitet začina koje koristite.

Idealan je trenutak za planiranje malog kućnog povrtnjaka prepunog mirisnih začinskih biljaka koje ne samo da će svojim izgledom uljepšati naš dom, nego će biti i ukusan dodatak našim jelima.

Imate kuhinju s dovoljno prirodnog svjetla? Pa šta čekate? Danas se na tržištu mogu pronaći brojni sistemi za izradu visećih vrtova koje možete postaviti na zid u kuhinji, a svoj savršeni vrt možete lako osmisliti i sami!

Pročitajte: Ako želite da uzgojite veliki žbun bosiljka obezbijedite mu ove uslove

Na primjer, prozorski okvir iskoristite za postavljanje šipki na koje ćete potom objesiti kantice sa zelenim biljčicama, složite mali vrt na prozorskoj dasci, pričvrstite staklenke sa zasađenim biljkama na neiskorištene bočne strane kuhinjskih ormarića ili pak od odrezanih staklenih boca složite sistem u kojem biljke same po potrebi crpe vodu. Biljke kao što su limunska trava, menta, kopar, majčina dušica ili matičnjak takođe uspijevaju u zatvorenim prostorima pa se možete zabaviti kombinovanjem i degustiranjem njihovih zelenih listova.

Pročitajte: 5 grešaka zbog kojih vam ZAČINSKO BILJE ne uspijeva

Pri planiranju obratite pažnju na nekoliko ključnih faktora – koliko stvarno dopire sunčeve svjetlosti u vaš prostor jer pojedinim biljkama treba barem pet sati sunca na dan, provjerite pri kupovini treba li vaša začinska biljka biti smještena u duboku posudu (kao što je na primjer slučaj s koprom ili korijanderom) te imajte na umu da svaka sadnica mora imati na raspolaganju prostor za oticanje vode koju potom možete i sami baciti i time spriječiti stvaranje plijesni i truljenje korijena.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI