Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeCvijet kome u januaru treba puno pažnje - afrička ljubičica

Cvijet kome u januaru treba puno pažnje – afrička ljubičica

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Afrička ljubičica ne voli da joj je hladno, ali ne podnosi ni vrućinu stoga je bitno održavati temperaturu stalnom između 15 i 27 stepeni.

Iako je, kad govorimo o sobnim cvjetnicama, trenutno najaktuelnija ciklama, postoji još jedna sobna biljka koja je mnogima omiljeni izbor tokom zimskih mjeseci. Riječ je o afričkoj ljubičici koja cvijeta svojim prekrasnim, nježnim i svilenkastim cvjetovima u bijeloj, ružičastoj, žutoj i ljubičastoj boji čak deset mjeseci u godini.

No, iako je mnogi vole, ne polazi im za rukom uspješno uzgojiti pa često uvene nakon prvog cvjetanja. Uz savjete koje vam donosimo uvidjećete greške koje pravite i dobiti rješenje za uspješan rast i cvatnju.

Pročitajte:  Kako se njeguju AFRIČKE LJUBIČICE? Cvjetaju tokom cijele godine i jedne su od najpopularnijih biljaka na svijetu

Dobro je ljubičice držati na izvoru svjetla – na primjer prozorskoj dasci, no nipošto ne smiju biti na udaru direktnog sunca. Takođe, ne smije biti na pretoplom mjestu – ali svakako ne bi trebala biti ispod 15, kao ni iznad 27 stupnjeva. Kako joj hladnoća često dolazi od tla, dobro je staviti izolaciju u vidu komada stiropora koji će biti između podloge i tanjirića saksije.

Najbolje ju je zalivati odstajalom vodom koja je sobne temeperature. Preporučuje se stavljati vodu u tanjirić, a ne direktno u zemlju. Nakon otprilike pola sata iscijedite višak vode. Kada ljubičica cvati, pazite da ne pretjerujete s količnom vode, jer je tada treba manje nego inače.

Ako primijetite da ljubičica počinje venuti, a redovno ste je zalivali i na dobroj je poziciji, to znači da ste koristili previše vode pa je presadite. Dakle, zemlja nikako ne bi trebala biti raskvašena.

Pročitajte: Da li se vašim afričkim ljubičicama “oklembesilo” lišće? Evo zbog čega se to dešava

Požutili listovi i izostanak cvjetanja ukazuju na to da ljubičica nema dovoljno svjetla. No ni previše svjetla nije dobro – u tom slučaju pojaviće se tačkice na listovima i cvjetovima. Bilo bi dobro okretati teglu s vremena na vrijeme, tako će bolje uspijevati.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI