Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoIako su temperature visoke, vrijeme je sadnje kupusnjača

Iako su temperature visoke, vrijeme je sadnje kupusnjača

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Iako su temperature tokom jula na izrazito visoke, a ovih dana bilježe se i temperaturni rekordi, većina radova u povrtnjacima svedena je na minimum. Ipak, ovo je period u godini kad se sade mnoge kupusnjače, a posebno kasni kupus, kelj pupčar, karfiol, brokula i mnoge druge.

Kraj jula i prva polovina avgusta je pravo vrijeme za sadnju kasnih kupusnjača. Kasne kupusnjače dolaze na drugo mjesto u plodoredu i sade se na mjesto kultura koje su završile svoj razvojni ciklus.

Najbolje predkulture za kasne kupusnjače su grašak, koji obogaćuje tlo azotom, i žitarice, mada se kupusnjače uzgajaju i na površini gdje je bio krompir ili rano povrće. Sve kupusnjače najbolje uspijevaju u prozračnim, humusom bogatim tlima, blago kisele do neutralne reakcije. Ukoliko tlo nije takvo, treba ga pred sadnju kvalitetno obraditi i nađubriti, čime biljkama osiguravamo sve preduvjete za uspješan rast.

Pročitajte: Direktna sjetva kupusa bez rasađivanja – DA ili NE?

Za sadnju treba odabrati dobro razvijene presadnice. Kvalitetna presadnica ima 5 do 6 dobro razvijenih listova, visine oko 10 cm. Presadnice trebaju biti zdrave, bez simptoma bolesti i oštećenja od kukaca. Sve biljčice koje pokazuju znakove oštećenja, slabe i zakržljale, ne treba saditi.

Dan prije sadnje presadnice kupusnjača potrebno je dobro zaliti, jer će se na taj način smanjiti stres od sadnje na stalno mjesto. Kako bi biljke što bolje podnijele presađivanje, posebno u uvjetima visokih temperatura. Presadnice koje su dobro pripremljene za presađivanje ne treba zalijevati na dan sadnje, jer to može dovesti do krtosti i lomljenja presadnica. Razmak sadnje zavisi od vrste koja se sadi, sorte i sl. Ipak, najčešće preporučivan razmak sadnje je 75 cm x 40 cm kako bi biljke imale dovoljno prostora za nesmetan rast i razvoj.

Pročitajte: Berba kupusa i rena u jesen

Posađene se kupusnjače obavezno tokom vegetacije okopaju 2 do 3 puta, a veoma je važno i redovno zalijevanje. Voda je vrlo bitan faktor u uzgoju kupusnjača. Naime, ove povrtnice zahtijevaju obilje vode pa se svakako preporučuje navodnjavanje, a posebno tokom toplih ljetnih mjeseci, ali i tokom jeseni.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI