Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img

Berba kupusa i rena u jesen

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jesen je vrijeme kada se vrši berba kupusa i rena, povrća koje nam uljepšavaju trpezu tokom zime.

Rane sorte kupusa beru se u nekoliko navrata, a srednje rane i kasne najčešće jednom ili dva puta. Ne treba brati vlažne glavice, jer se tada lakše kvare. Berba se vrši ručno, jačim noževima. Po odsijecanju glavice se čiste od spoljnih listova i pakuju u ambalažu u kojoj će se prodavati ili skladištiti. Korišćenjem traktorskih platformi ručna berba se olakšava.

Kupus je tehnološki zreo kada glavica dostigne određenu krupnoću i čvrstinu. Tehnološka zrelost kraće traje ljeti, nego u jesen. Odlaganje berbe za nekoliko dana može dovesti do pucanja glavica i povećanja nastanka bolesti. Neobran kupus je izložen napadu alternarije, što dovodi do omekšavanja. Berba nedozrelih glavica svakako smanjuje prinos i glavice su suviše mekane i neotporne na povrede tokom rukovanja i imaju kraći životni vijek tokom čuvanja.

Berba kupusa i rena u jesen

Vrijeme trajanja tehnološke zrelosti zavisi i od spoljne temperature. Berači imaju veliki uticaj na kvalitet kupusa. Oni moraju imati pravilne instrukcije u odabiru zrelosti i pri rukovanju. Glavice se beru pregibom u jednu stranu i sječenjem ravno sa 2-4 rozetna lista. Požutili, povređeni i bolesni listovi se uklanjaju. Težina glavice zavisi od zbijenosti i čvrstine koja zavisi od odnosa NPK u zemljištu koga treba regulisati đubrenjem. Pretjerano đubrenje N bez P i K dovodi do formiranja velikih, rastresitih glavica male težine i lošeg kvaliteta.

Čvrstoća i zbijenost glavice povećava se đubrenjem kalijumom. Krupne zbijene glavice sa manjom težinom ovojnog lišća i malim kočanom, daju manji otpadak pri čišćenju, a on se u sorti i hibrida kreće 90-94%. Težina glavice kreće se od 1,5-3 kg a prinos kasnih sorti je 45-80 t/ha.

Berba rena

Ren odgojen iz kvalitetnih i jakih sadnica, stiže za berbu iste godine u jesen. Ako su sadnice bile kratke i tanke, onda ga treba brati tek poslije dvije godine. Ren zasadjen u redove može se vaditi mehanizovano – specijalnim nožem, podrivačem, koga vuče traktor. To treba uraditi prije nego što se zemlja smrzne.

Od zemlje, lišća i žila čisti se ručno, a onda pere. Korijen je obično dug 25 – 30 cm, i debeo 2,5 – 3,0 cm. Vezuje se u snopiće i pakuje u gajbice. Po jednom hektaru može da se ubere 12 – 13 tona. Konzumni ren se preko zime čuva kao i reznice – u trapovima, pijesku ili hladnjačama.

Marković Jelena, dipl.ing
PSSS Padinska Skela

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI