Utorak, 20 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeHOVEJA - Atraktivna PALMA koju lako možete uzgojiti u svom DOMU

HOVEJA – Atraktivna PALMA koju lako možete uzgojiti u svom DOMU

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Hoveja (Howea), Kentia ili rajska palma, dolazi nam sa južnog Pacifika iz familije Aracaceae. Ova palma koja često krasi holove hotela, opera, kongresnih dvorana, pa i naše domove je najomiljenija i najpogodnija za gajenje u kućnim uslovima. 

Veoma je atraktivna sa elegantnim, dugim listovima koji se šire na sve strane sa jedne, centralne stabljke. Još je ljepše ako je nekoliko palmi posađeno u jednoj saksiji. Zauzima dosta mjesta, u zatvorenom prostoru dostiže visinu i do 3 metra i skoro istu širinu.

Dobro raste u svim uslovima, tako da i poslije nekoliko godina (jako sporo raste) imamo veoma lijep primjerak. Treba voditi računa kada kupujemo palmu, da je lišće zdravo, da je nisu napale razne štetočine (što se često dešava kod palme, pa je treba zaštititi na vrijeme), da je bez smeđih vrhova na listovima.

U rasadnicima srećemo dvije vrste Howee:

  • Howea forsteriana – ima tamnozelene, uske, kožaste listove u obliku perjanice, koji vremenom počinju da se savijaju nadolje. Tek kod stabljike visine oko 90 cm, počinju da izrastaju peteljke sa listovima i to po par na oko 2-3 cm.
  • H. belmoreana – ima uske, manje savijene listove sa oštrim vrhovima. Peteljke gusto izrastaju na biljci koja može da bude i vrlo visoka (do 7 m).

Hoveja – njega

Ova palma brže raste na osvjetljenom, ali uspjeva i ako je na tamnom mjestu. Odgovara joj temperatura 16-18ºC, najmanja oko 10 i ne viša od 25ºC.

Ljeti se zaliva dva puta nedjeljno, često orošava. Zimi jednom u 7-10 dana uz ređe orošavanje vodom. Palme više podnose suvu nego zemlju natopljenu vodom. Ljeti u vodu za zalivanje dodajemo đubrivo na 2-3 nedjelje.

Ljeti je možemo držati i na terasi, prija joj i ljetna kiša. S vremena na vrijeme prašinu s lišća treba ukloniti vlažnom, mekom krpom. Nikako ne prskati sredstvo za sjaj lišće. Sasušene listove odsijecamo pri dnu peteljke. Smeđe, mrtve vrhove listova pažljivo odsiječemo, vrhove zašiljimo pazeći da se ne ošteti zdravo tkivo.

Presađivanje

Mlada biljka presađuje se u proljeće, pažljivo da se korijen ne ošteti, uvijek u veću saksiju. Na dno saksije se stavlja pijesak, pa treset, zatim se oko korijena puni zemljom za cvijeće.

Razmnožavanje

Hoveja se razmnožava sjemenom, početkom aprila. Svježe sjeme sijemo u zemljište za cvijeće na dubinu od 2,5 cm. Zalijemo i pokrijemo providnom folijom.

Posuda stoji u sijenci, pri temperaturi oko klijališta 27-30ºC. Kada se pojave prvi listovi, biljci treba obezbijediti svjež vazduh. Rasad hoveje raste veoma sporo. Treba i po nekoliko godina da biljka znatno poraste.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

AFELANDRA – Dekorativna sobna biljka koja voli vlagu i toplotu

Epifil – Kako da gajite najtraženiju sobnu biljku

KLIVIJA – Ljepotica koja će vas častiti raskošnim cvjetovima

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI