KLIVIJA – Ljepotica koja će vas častiti raskošnim cvjetovima

Klivija Foto: AgroSavjet/Klivija

Klivija, latinski naziv (Clivia miniata) je jednogodišnja biljka koja je vrlo zahvalna za održavanje jer je skoro neuništiva. Ovo cvijeće cvjeta krajem zime u bogatim narandžastim i crvenim cvjetovima.

Cvjetovi

Svijetlo narandžasti, nalaze se na vrhu stabljike, u obliku trubice. Ukrštanjem su dobijene biljke sa cvjetovima od svijetlo žute do tamno narandžaste boje.

Listovi

Tamno zeleni, sjajni. u prodaji možete naći Clivia miniata i Clivia miniata var. “Variegata” čiji listovi imaju uzdužene svijetlo-žućkaste pruge.

Zalivanje

Zimi dva puta, a za vrijeme cvjetanja jednom nedjeljno. Staviti saksiju sa biljkom na vlažne kamenčiće da bi se obezbijedila vlažnost vazduha.

Razmnožavanje

Dijeljenjem biljaka ili odvajanjem mladica poslije cvjetanja.

Presađivanje

Poželjno svake godine u proljeće, ali ne u mnogo veću saksiju – kako ne bi trošila energiju na razvijanje korijenovog sistema. Uvele listove odstranite, a lišće čistite vlažnom krpom, pridržavajući ih da se ne slome. Poslije cvjetanja odstranite uvele glavice cvijeta.

Promjene na biljci i njega

  • Ako su listovi smežurani, suviše je suvo, pa je treba orošavati.
  • Ako stagnira tj.ne raste, to je znak niske temperature. Premjestite je na toplije mjesto, naročito u periodu rasta i cvjetanja.
  • Ako je pretoplo, biljka je slaba i ne cvjeta.
  • Klivija voli svijetlo mjesto ali ne direktno sunce.
  • Tokom ljeta se zaliva jednom nedjeljno.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Cvijet kroton – prekrasna i rijetka sobna biljka

Ova biljka upija negativnu enrgiju

Zamija – Biljka koja privlači novac!

Preporuka za vas