Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeEpifil - Kako da gajite najtraženiju sobnu biljku

Epifil – Kako da gajite najtraženiju sobnu biljku

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Epifil (Epiphyllum) pripada porodici kaktusa i potiče iz Srednje Amerike. Ova tropska biljka ima pljosnate i izdužene stabljike. Varijeteti koji se sada gaje u zatvorenim prostorima davno su izgubili karakteristike svojih izvornih vrsta. 

Sada su to gajene izukrštane vrste, pri čemu je Epiphyllum crenatum služi kao izvorna forma. Karakteristični za ovu vrstu kaktusa su, veliki, lijepi cvjetovi koji izrastaju po bokovima stabljike, čašice im se otvaraju i zatvaraju, u zavisnosti od doba dana.

Njega Epifiluma

Epifil izrasta kao kaktusasti žbunić, visine do 50 cm. Potrebno mu je dosta svjetla, ali ne i direktno sunce. Ne treba ga izložiti nišoj temperaturi od 10°C. Zimi držimo zemlju tek da je vlažna, a od marta, kada se pojave i pupoljci, pojačavamo zalivanje, povremeno orošavamo biljku i ponekad dodamo đubrivo vodi za zalivanje.

Presađivanje

Presađuje se u proljeće, svake godine. Staru, iscrpljenu zemlju zamijenimo novim tresetnim kompostom. Presađenu biljku zalijemo poslije dva dana.

Razmnožavanje

Kada biljka prestane da cvjeta, odsiječemo reznicu dužine 10-15 cm, od izdanka. Ostavimo je dan-dva da se prosuši, pa je stavimo u kompost sa dosta mineralnih materija. Reznicu čuvamo na prozračnom, zasijenčenom mjestu sa dosta vlage. Ako su uslovi povoljni, poslije 3 nedjelje će nam se reznica zakorijeniti. Presadimo je i njegujemo.

Savjeti:

  • Ako biljka ima smeđe pjege na listovima, suviše je izložena suncu, premjestite je.
  • Novi izdanci, ako su blijedi i svenuti, biljka je isuviše zalivena. Isušite je.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

DUNJARICA – Otporna zimska puzavica fantastičnog izgleda

Pravilna njega sukulenata tokom zime

DRVO ŽIVOTA ILI JUKA – Dekorativna i nezahtjevna biljka

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI