Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeAFELANDRA - Dekorativna sobna biljka koja voli vlagu i toplotu

AFELANDRA – Dekorativna sobna biljka koja voli vlagu i toplotu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Afelandra (Aphelandra) je veoma dekorativna sobna biljka, porijeklom iz Južne Amerike, priprada porodici Acenthaceae. U prirodi ih ima puno vrsta, ali je samo jedna A.squarrosa (afelandra tigrasta) pogodna za sobno uzgajanje.

U obliku je skladnog grmića, lijepo oblikovanih listova sa upadljivim svijetlo obojenim žilama. Kupuje se obično u dobu kada je ukrašena svijetlo žutim cvijetom u obliku klasa.

Kratkog je vijeka, godinu do dvije, zahvalna za gajenje. Cvjeta u toku cijelog ljeta, samo joj treba obezbijediti dosta vlage i svjetlosti.

Obično je visoka tridesetak centimetara, ali ako doživi drugu godinu, može i da udvostruči veličinu.

Afelandra – Njega

Afelandra dobro podnosi temperaturna kolebanja u stanu, ali ne moramo da eksperimentišemo. Najbolje ako je 15-21ºC, uz dosta vlage, svakodnevnog orošavanja i rednovnog prihranjivanja na svakih 14 dana.

Dakle, treba da stoji na svjetlom mjestu, ali ne na suncu, jer listovi bi mogli da joj se oprže. Redovno treba da se zaliva (dva puta nedjeljno), u periodu cvjetanja i češće, dok je kasnije dovoljno jednom nedjeljno. Ako krenemo opet da je obilnije zalivamo, počeće ponovo da raste.

Kao tropskoj biljci, odgovara joj vlažan vazduh. Svakodnevno prskanje vodom sobne temperature, ako i vlažni kamenčići u donjoj posudi saksije veoma će joj prijati.

Vlagu i temperaturu treba smanjiti u doba cvjetanja, pa će duže cvjetati. Uvenuli cvijet treba pokidati odmah ispod čašice.

Presađivanje i razmnožavanje

Presađujemo je na proljeće, poslije perioda mirovanja, tako što iscrpljenu zemlju zamijenimo novim kompostom. U to vrijeme afelandra izbaci i nekoliko izdanaka. Odsiječemo ih, poprašimo hormonskim praškom za zakorijenjavanje i posadimo u supstrat načinjen od humusa i pijeska. Saksiju sa reznicom čuvamo na toplom i vlažnom mjestu.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Impatiens ili vodenika – Kakvu njegu traži da bi cvjetala cijelo ljeto

Havorcija je dragulj među sukulentima, laka za održavanje, prelijepog izgleda

Monstera – Savjeti za uspješnu njegu i gajenje

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI