Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaCimet je zdrav, ali se ne preporučuje svima

Cimet je zdrav, ali se ne preporučuje svima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Cimet sadrži cinamaldehid, spoj koji začinu daje karakterističan miris i ukus, kao i zdrava svojstva. Studije pokazuju da djeluje antimikrobno, protivupalno, antidijabetičko, antikancerogeno.

Takođe, pomaže i kod gubitka kilograma, ali i u borbi s aknama, piše Today.

Dijabetes

Cimet ima značajan uticaj na šećer u krvi. Dijabetičari koji uzimaju lijekove za kontrolu šećera u krvi trebaju izbjegavati velike količine cimeta. Iako studije pokazuju da ovaj začin može smanjiti šećer u krvi, uzimanje velikih količina može imati negativne efekte.

Razgovarajte sa svojim ljekarom prije nego što ga uzmete kao dodatak. Korišćenje u receptima i posipanje po napitcima sasvim je u redu.

Alergije

Neki ljudi su alergični na cimet ili im izaziva iritacije kože i usta. Ako dođe do iritacije, prestanite koristiti proizvod koji sadrži cimet. Takođe, kumarin, sastojak koji se nalazi u nekim proizvodima od cimeta, može izazvati probleme s jetrom ako se jede u velikim količinama.

gubitak kilograma

Možda ste vidjeli tekstove koji govore o njegovoj sposobnosti da vam pomogne da skinete kilograme. Iako je istina da začin može pomoći u snižavanju glukoze u krvi i pomoći vam da smanjite dodani šećer. Ipak cimet vam neće čarobno pomoći u gubitku kilograma.

Uticaj cimeta na kožu

Stručnjaci za uljepšavanje govorili su o prednostima upotrebe cimet maski za lice. Oni navode da maske s cimetom imaju antibakterijska svojstva i efikasne su u čišćenju akni ubijanjem bakterija koje ih uzrokuju. Začin ima antibakterijsko djelovanje, ali ga ne upotrebljavajte po cijelom licu, jer može izazvati iritaciju, posebno na osjetljivom području oko usta i očiju.

Izvor: klix.ba

PROČITAJTE:

Ulje cimeta – Napravite sami i iskoristite mnoga ljekovita svojstva

Kako cimet utiče na snižavanje krvnog pritiska?

Za bolje pamćenje: Origano i cimet podstaknuće rad mozga

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI