Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoGreške u proizvodnji pasulja

Greške u proizvodnji pasulja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Niski prinosi pasulja rezultat su činjenice da je najveća površina pod ovom kulturom skoncentrisana u porodičnim domaćinstvima, na malim parcelama.

Razlozi neadekvatnih i niskih prinosa su mnogobrojni. Pasulj se često sije na najsiromašnijim parcelama, jer preovladava mišljenje da ga ne treba đubriti. Naravno, za ostvarivanje visokog prinosa zemljište mora da bude obezbeđeno u hranivima. Količina hraniva zavisi od agrohemijske analize i planiranog prinosa. Podaci iz literature govore da bi trebalo obezbijediti 40-60 N/ha, 70-90 kg P2O5 i 80-100 kg K2O/ha.

Proizvođači pored toga što ne đubre usjev, često odaberu i najzakorovljeniju njivu, što opet neminovno dovodi do pada prinosa. Korišćenje nesortnog i neispitanog sjemena je čest uzrok smanjenja prinosa. Mnogi proizvođači sjetvu ne vrše na osnovu klijavosti, apsolutne težine i planiranog broja biljaka, već odoka seju 80-90 kg semena/ha. Ovo najčešće dovodi do smanjenog broja biljaka na parceli. Količina upotrebljenog sjemena zavisi prije svega od apsolutne težine, zato je za planiran broj biljaka od 420.000/ha potrebno 150-190 kg/ha semena.

Izmjenom načina gajenja kukuruza, smanjeno je gajenje pasulja kao međusjeva, a povećane su površine pod čistim usjevom. Nažalost, i dalje se koriste odomaćene populacije i nesortno sjeme za sjetvu. Na ovakav način se posije oko 40 % površina pod pasuljem. Za ostvarivanje visokih prinosa sjetva sorti determinantnog rasta (čučavci) namjenjene gajenju u čistom usjevu, mora biti sa međurednim razmakom od 45-50 cm. Sjetvom na međuredni razmak od 70 cm ne obezbjeđuje se adekvatan vegetacioni prostor, biljke ne sklope redove u cvjetanju, a u usjevu je niža relativna vlaga vazduha, a samim tim smanjena je i oplodnja.

Zaštiti usjeva se često pristupa neadekvatno, primjenjuju se herbicidi koji se koriste u soji sa istim količinama aktivne materije po hektaru. Pasulj je osetljiviji od soje na te koncentracije i često se izazivaju ožegotine i smanjuje prinos.

Izvor: AgroTV

PROČITAJTE:

Da li PASULJ treba đubriti? Gdje se griješi prilikom sjetve pasulja

Vodič za uspiješno gajenje različitih sorti pasulja

Sve o uzgoju pasulja

Ovako njegujte pasulj i očekujte dobar rod na ljeto

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI