Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiCazin prednjači u proizvodnji mlijeka - Razvijeno i voćarstvo i druge grane...

Cazin prednjači u proizvodnji mlijeka – Razvijeno i voćarstvo i druge grane poljoprivrede

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sa 3.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava Cazin je na samom vrhu u Bosni i Hercegovini, a najveći je i pojedinačni proizvođač mlijeka u BiH. Među vodećim u BiH je i u proizvodnji malina, jagodičastog voća, povrća, a razvijena je staklenička proizvodnja. Također, Cazin ima i brendiran kestenov med kao geografsku oznaku.
U Gradskoj upravi cijene taj potencijal, što govori i činjenica da su jedna od rijetkih lokalnih samuprava koja izdvaja poticaje za poljoprivredne proizvođače, piše faktor.ba.
Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević izjavio je da bi se Federacija i USK morali strateški postaviti prema razvoju poljoprivrede, za koju postoji dobar temelj.
– U Cazinu ima 120 biznisa registrovanih samo u mljekarstvu, a država treba uraditi strategiju kako bi znali u kojem pravcu kanališemo razvoj poljoprivrede i onda će biti napretka – naveo je Ogrešević.
Uz takav trend u poljoprivredi, ali i drugim segmentima, vidljivi su pomaci i u broju zaposlenih.
Ogrešević je dodao da po zvaničnim statistikama raste broj registrovanih firmi i obrta što dovodi do povećanja broja zaposlenih.
I ova sredina, poput ostalih u BiH, susreće se sa problemom odlaska mladih, međutim na taj proces gledaju kao šansu za još bolje rezultate. Naime, 12.000 Cazinljana u dijaspori smatraju značajanim generatorom razvoja i ideja, te investicija, navodi faktor.ba.
Ogrešević je istakao da postoje primjeri malih i velikih biznisa koje su pokrenuli ljudi iz Cazina koji su prethodno stekli određene vještine u inostranstvu.
Izvor: eKapija
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI