Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoOvako njegujte pasulj i očekujte dobar rod na ljeto

Ovako njegujte pasulj i očekujte dobar rod na ljeto

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pasulj ima velike potrebe u hranivima. Prema nekim podacima pasulj sa 100 kg zrna i odgovarajuće količine vegetativne mase utroši 7,8 – 8,6 kg azota, 1,5 – 1,8 kg fosfora i 3.2 – 3.8kg kalijuma. Potrebe u azotu su znatno veće nego kod pšenice (3-4 puta), a fosforu i kalijumu razlike su male. Pri određivanju količine đubriva treba uzeti u obzir đubrenje predusjeva, plodnost zemljišta, planirani prinos, specifičnost pasulja da potrebe u azotu većim djelom obezbjeđuje putem kvržica. Iako su potrebe pasulja u azotu velike, biljke svoje potrebe obezbeđuju 80% putem kvržičnih bakterija a 20% iz zemljišta. Zbog toga se azotna đubriva za pasulj upotrebljavaju u znatno manjim količinama. Biljkama je azot iz zemljišta, odnosno iz đubriva potreban u početku vegetacije dok se na korijenu ne formiraju kvržice.

Đubrenje fosfornim i kalijumovim đubrivima je veoma značajno i pored toga što ta hraniva biljke koriste u prvom djelu vegetacije. Tako u periodu od nicanja do cvjetanja, koji traje 50-60 dana, biljke usvoje 90-95% ukupnih količina fosfora i kalijuma. Najintenzivnije usvajanje je u fazi cvjetanja.

Pasulj zahtjeva puno hraniva

Pasulj ima velike zahteve i u kalcijumu. Prema dosadašnjim rezultatima ispitivanja potrebe pasulja u hranivima za ostvarenje visokih prinosa mogu se obezbediti primenom mineralnih đubriva sa sljedećim količinama čistih hraniva: 35-50 kg/ha azota, 70-80 kg/ha fosfora i 50-70 kg/ha kalijuma. Fosforna i kalijumova đubriva se 2/3 od ukupne količine zaoravaju u osnovnoj obradi, a 1/3 u predsetvenoj pripremi zemljišta, a azotna đubriva 1/3 u osnovnoj obradi a ostatak u predsetvenoj pripremi zemljišta ili celokupna količina u predsetvenoj pripremi zemljišta. Neki autori preporučuju da se izvesna količina fosfora i kalijuma koristi i za prihranjivanje. Međutim u sušnim uslovima, ovako prihranjivanje ne daje pozitivne rezultate, a ponekad može ispoljiti i negativan uticaj na prinos.

Stajnjakom je bolje đubriti predusev nego ga koristiti pri sjetvi pasulja. Međutim, na zemljištima loših fizičkih osobina, naročito teških,pasulj se može direktno đubriti dobro zgorelim stajnjakom u količini od 20-30 t/ha.Na kiselim zemljištima obavezno treba unositi kreč ili saturacioni mulj.

Izvor: PSSS

PROČITAJTE:

Sve o uzgoju pasulja

Vodič za uspiješno gajenje različitih sorti pasulja

Da li PASULJ treba đubriti? Gdje se griješi prilikom sjetve pasulja

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI