Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeGoji bobice - Ovaj grm možete posaditi u svojoj bašti

Goji bobice – Ovaj grm možete posaditi u svojoj bašti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Goji (Lycium barbarum i Lycium chinense) biljka iz porodice Solanaceae je grm koji naraste do tri metra u visinu, cvate cijelo ljeto i tek u jesen daje svoje prve plodove za koje iskusni vrtlari savjetuju da se ne ubiru rukom nego tresu s grmića.

Viđali ste osušene goji plodove u prodavnicama zdrave hrane i negdje pročitali priču o ovom supervoću? Znate li da ovaj grm možete posaditi i u svojoj bašti?

Plodovi Goji proglašeni su 2008. godine u Time magazinu super voćem što zaista odgovara istini, iako se pravi rezultati antioksidativnog djelovanja ne podudaraju s člancima koji tvrde da se radi o plodu koji je zauzeo prvo mjesto ORAC ljestvice (Oxygen Radical Absorbance Capacity) koja mjeri antioksidativna svojstva voćaka i drugih biljaka.

Oralno se Goji uzima kod dijabetesa, hipertenzije, vrućice, malarije i karcinoma. Poboljšava cirkulaciju, otklanja vrtoglavice i dobar je tonik za zamućen vid i druge probleme s očima.

Oralno se koristi u ojačavanju mišića i kostiju te kao tonik srca, jetre i bubrega. Oralno uzeti plodovi smanjuju znojenje, žeđ, iritabilnost, krvarenje iz nosa itd.

Plodovi se jedu sirovi, suše se, a ukusom podsjećaju na grožđice. Od njih se pripremaju čajevi i sokovi, likeri i ostali napitci, a mogu se koristiti i kao dodatak jelima.

Kako posaditi Goji?

Za sadnju Goji grma, iskusan uzgajivač ovih sadnica, Željko Avar iz Varaždina, savjetuje slijedeće:

Sadnja goji sadnica

Goji vole puno sunca pa ih je najbolje posaditi na mjestu koje je cijeli dan obasjano suncem. Sadnja se vrši od 20.04. – pa sve do kasne jeseni. Ako se sadi kroz ljeto, sadnice teba češće zalivati.

Najbolja je zemlja s pH 6,5 na više. Nikako ih ne saditi uz crnogoricu jer ona stvara kiselo tlo.

Sade se u jame veličine 40x40x40 cm, na razmaku od cca. 1 m jedna od druge. Na dno jame staviti gnojivo (dobro istruljeno stajsko gnojivo ili dehidrirano stajsko gnojivo u peletima). Na gnojivo vratimo iskopanu zemlju tako da jama ostane duboka cca. 15-20 cm, a ispod sadnice stavimo substrat (humusnu zemlju sa što većom pH vrijednosti).

Malo supstrata stavimo i uz sadnicu, a ostalo zatrpamo iskopanom zemljom. Cijelu površinu koju smo iskopali dobro zalijemo. Uz biljku možemo staviti štap i vezati je lagano uz njega. Kada je biljka mlada, obavezno je treba redovito zalivati. Preporučujemo folijarnu prihranu biljke dva puta mjesečno. Svaku jesen i proljeće obavezno je đubrenje biljke (površinsko).

Savjeti za orezivanje

U ljeto kada kada svjetlo, temperatura i voda odgovaraju njenim potrebama za rastom i razvojem, goji vrlo brzo raste. Kad ga ne bi orezivali, goji stablo bi ružno izgledalo i imalo lošu strukturu i oblik te bi to umanjilo prinos.

U pokrajni Ningxia u Kini (domovini goji biljke), goji stablo se tradicionalno orezuje da poprimi oblik kišobrana. Zadnjih godina postoje i dva nova modela kako bi se urod poboljšao. Ta dva modela su model s tri nivoa i cilindrični model.

Orezivanje goji biljke je ključni faktor u uzgoju.

Evo nekih savjeta:

  • Ostavite najveću zdravu mladicu kao glavni trup. Uklonite sve bočne mladice ispod 50 cm.
  • Kada dosegne 60 cm visine, skinite vršak glavne stabljike da podstaknete rast bočnih grana.
  • Za svaku novu bočnu granu koja ima ugao 45 stepeni od glavne stabljike, uklonite ih. Ostavite 3-4 bočne mladice s uglom od 45 stepeni od glavne stabljike.
  • Nakon što sve preostale bočne mladice narastu i dosegnu 30 cm dužine, ako od vrha glavne stabljike na kojoj je skinut stari vršak koji je rastao ima što raste prema gore, ostavite najveću stabljiku za drugu godinu.

Izvor: naturala.hr

PROČITAJTE:

Kako uzgojiti rogač iz sjemena?

Kako da uzgojite KURKUMU u saksiji ili bašti?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI