Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako da uzgojite KURKUMU u saksiji ili bašti?

Kako da uzgojite KURKUMU u saksiji ili bašti?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kurkuma je superhrana i ima brojna ljekovita dejstva. Gajenje kurkume u saksiji nije teško ako postupate po uputstvima iz ovog vodiča.

Napor – Lako do umjereno teško.

Kiselost zemlje – Slabo kisela do blago alkalna (idealan pH između 4,5 – 7,5).

Začin kurkuma (Curcuma longa) se dobija iz podzemnih tubera (krtola, gomolja) ili rizoma. Porijeklom je iz Indije, a danas se gaji u svim tropskim dijelovima Azije i u manjoj mjeri u suptropskim i tropskim dijelovima svijeta.

Kao što već možda znate, kurkuma raste iz rizoma, kao đumbir. Najlakši način da dođete do svježeg rizoma je da ga potražite u prodavnicama zdrave hrane. Pokušajte i u lokalnim rasadnicima ili sjemenarama. Postoji mogućnost i da ga kupite onlajn (Kupindo, Limundo).

Za uzgoj kurkume u bašti  slijedite iste savjete – Kurkumu zasadite u saksije obložene najlonskom kesom ili plastične kontejnere. Kada prođe opasnost od mrazeva presadite je u baštu vadeći je sa najlonskom kesom i svom zemljom da ne dođe do oštećenja. Trebaće joj do 8 do 10 mjeseci da bi sazrela, zato je za uspiješan uzgoj bolja rana sadnja u toploj prostoriji.

Izbor saksije

Za uzgoj kurkume u saksiji, izaberite veliku jer ova divna biljka lako može da izraste oko 1m. Saksija bi trebalo da bude najmanje 30 cm duboka i 30 – 45 cm široka da bi biljka mogla slobodno da širi svoje tubere. U svaku takvu saksiju posadite 1 ili 2 rizoma.

Sadnja kurkume

Najbolje vrijeme za sadnju kurkume je proljeće kada temperatura ne pada ispod 12 stepeni Celzijusa.

Kada nabavite rizome, slijedite sljedeća uputstva za sadnju:

  • Veliki rizom podijelite na manje komade, od kojih bi svaki trebalo da ima bar 2 ili 3 zametka.
  • Saksiju napunite vlažnim i dobro procijeđenim obogaćenim organskim supstratom.
  • Rizome stavite na dubinu od oko 5 cm ispod površine zemlje, a zametke okrenite gore.
  • Dobro zalijte zemlju.

Zahtjevi za uzgoj kurkume u saksijama

Gajenje kurkume je slično gajenju đumbira, zahtjeva toplu i vlažnu klimu da bi napredovala. Ako živite u hladnijim klimatskim područjima ili nemate dovoljno prostora, a želite sami da uzgajate rizome kurkume, onda saznajte kako da gajite kurkumu u saksiji.

Položaj

Biljke bi trebalo da se nalaze na mjestu zaklonjenom od vjetra. U područjima sa umjerenom klimom saksije stavite na mjesto gdje će imati sunca čitavog dana jer će tako najbolje napredovati, obezbijedite im malo sjenke u toku popodneva i sve će biti u redu.

Zemlja

Kurkumu posadite u rastresitu zemlju bogatu organskim materijama. Zemlja mora da bude dobro proceđena jer će, u suprotnom, biljka bolovati.

Zalivanje

Zalivanje je slično đumbiru. Zemlja mora da bude vlažna tokom perioda rasta, od proljeća do jeseni, a u slučaju sušnih perioda slobodno orošavajte listove da bi nivo vlažnosti vazduha oko biljke bio dovoljan.

Temperatura

Idealan raspon temperature za uzgoj kurkume je između 20 – 35 stepeni Celzijusa. Kada je temperatura niža od 10 stepeni, biljka boluje.

Njega kurkume

Održavanje kurkume zimi

Pošto kurkumu gajite u saksiji, unesite biljku u zatvoren prostor čak i kada je izvor svjetlosti veoma slab. Zapravo, vama je bitno da rizomi prezime. Za uzgoj kurkume u zatvorenom prostoru veoma je važno da održavate konstantnu temperaturu od približno 18 stepeni.Zato je najbolje da držite kurkumu u sobi sa grijanjem.

Đubrivo

Kurkumu, u toku perioda rasta, prihranjujte svakog mjeseca univerzalnim tečnim đubrivom. Od pomoći je i organsko đubrivo, kao i kompost.

Orezivanje

Biljka kurkume se ne orezuje. Dovoljno je da uklonite suve listove, s vremena na vrijeme.

Štetočine i bolesti

Kurkuma nije podložna ozbiljnim štetočinama i bolestima. Međutim, crvene pauk grinje i štitaste vaši mogu da budu problem. Što se tiče bolesti, kurkuma jedino pati od truljenja rizoma i pegavosti lista. Trulež rizoma se javlja kada se biljka gaji u zemlji koja zadržava vodu. Zato je veoma važno da kurkumu gajite u zemlji koja se dobro procijeđuje.

Berba

Biljka kurkuma sazrijeva za 8 do 10 mjeseci. Berba počinje kada lišće požuti, a stabljike počnu da se suše. Berba kurkume nije uopšte komplikovana, jednostavno iskopajte cijelu biljku zajedno sa rizomima.

Odsijecite onoliko rizoma koliko vam je potrebno, a ostatak presadite da biste imali nove biljke.

Kada odsiječete rizome, pratite sljedeće korake za njihovu obradu:

  • Prokuvajte rizome.
  • Pažljivo oljuštite koru sa rizoma.
  • Oljuštene rizome stavite na poslužavnik.
  • Osušite ih na suncu.

Kada su rizomi suvi, sameljite ih i čuvajte vaš svježi, organski prah kurkume u hermetički zatvorenoj posudi.

Kurkuma – upotreba i korisna svojstva

Prah kurkume ima brojna ljekovita svojstva koja su odavno poznata u Indiji i Kini. Kurkumu zovu superhranom zato što je to vjerovatno najmoćniji prirodni antiinflamator i antioksidant. Koristi se i kao antidepresiv, a ima i zaštitnu ulogu protiv Alchajmerove bolesti i protiv različitih vrsta karcinoma. Kurkuma u prahu je najkorišćeniji začin u skoro svim vrstama recepata za kari, prstohvat ovog praha je dovoljna količina za lijepu narandžastu boju. I lišće kurkume je korisno. Mladi izdanci i cvijet se koriste u tajlandskoj kuhinji, dok se lišće koristi za bogatiji ukus ribe u Indoneziji.

Nešto što vjerovatno ne znate, i što će vas iznenaditi, je da bi uz kurkumu trebalo da koristite i biber, a to iz razloga što on sadrži piperin koji pospješuje apsorpciju kurkume. Ovo se posebno odnosi na crni biber koji može da udesetostruči korisna svojstva ove superhrane.

Izvor: prirodnoizdravo.com

PROČITAJTE:

Zašto je kurkuma najzdraviji začin Bliskog istoka

Kurkuma – Više od začina

Tri začina koja poboljšavaju zdravlje i “čiste” pluća

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI