Petak, 14 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaZašto je dobro jesti zelenu salatu, ali i njen korijen?

Zašto je dobro jesti zelenu salatu, ali i njen korijen?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Glavice salate su pune minerala, ali je tek korijen riznica! Bez obzira na to da li volite lisnatu, putericu ili kristalku, svaka zelena salata je dobra za zdravlje jer obiluje mnogim vitaminima i mineralima.

Manje je poznato da listovi i korijen zelene salate sadrže sok koji je bogat laktukarijumom. Naučno je dokazano da ova supstanca ublažava bol i nervnu napetost kao i da osigurava spokojan san.

Bakar čuva kosti

Banane, grožđe, batat krompir, paradajz, pečurke, masline su biljne namirnice koje sadrže dovoljne količine bakra. Ovaj esencijalni mineral ima važnu ulogu u očuvanju čvrstine kostiju, proizvodnji vezivnog tkiva i melanina, kao što utiče i na eliminaciju slobodnih radikala iz organizma.

Zelena salata im savršen odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Minerali u zelenoj salati pomažu otklanjanje toksina iz organizma i održavaju optimalan balans kiselosti. Ovo je značajno jer dobar nivo kiselosti daje telu energiju, pruža miran san i povoljno utiče na kožu. Vitamin C i beta-karoten iz zelene salate zajedno sprečavaju oksidaciju holesterola. Čak 20 procenata kalorija iz zelena salate dolazi od proteina. Zelena salata sadrži dosta biljnih vlakana. Pored toga što će vas zasititi, zelena salata će poboljšati varenje. Takođe, vlakna pomažu izbacivanje soli iz organizma.

Izvor: magazin.novosti.rs

PROČITAJTE:

Matovilac – Salata koja raste tokom cijele godine u vašim vrtovima

Kako da zelena salata duže ostane svježa i fino hrskava

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI