Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZemljišteKako da sami pripremite zemlju za saksijsko cvijeće

Kako da sami pripremite zemlju za saksijsko cvijeće

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zemlja za gajenje cvijeća mora biti bogata hranljivim sastojcima, rastresita, sa dobrim vodno-vazdušnim i tolodnim režimom.

To je zemlja bogata humusm, pomiješana sa dobro pregorelim stajskim đubretom i pijeskom. Razne vrste cvijeća imaju veoma različite zahtjeve u pogledu hranljivog supstrata, te ovome treba posvetiti punu pažnju.

U cvjećarstvu su poznate sljedeće vrste zemlje: kompost, listovka, klijališna zemlja, tratinjača, barska zemlja i treset. U prodavnicama cvijeća, danas se mogu nabaviti već gotove mješavine zemlje za pojedine vrste cvijeća, a za one koji žele da ih sami pripreme, ukratko, dajemo osnovne podatke.

KOMPOST

Kompost se dobija od različitih otpadaka biljnog porijekla, uz dodavanje pepela i čađi, miješanjem, slaganjem na gomilu, polivanje osokom, preslaganjem hrpe i prkrivanje zemljom. Poslije 1-2 godine dobije se ujednačena rastresita masa – kompost, koja se može koristiti.

LISTOVKA

Priprema se od suvog lišća mekih lišćara, slaže u gomile, dobro ugazi češće poliva vodom. Poslije dvije godine je za upotrebu.

KLIJALIŠNA

Baštenska zemlja je dobro pregelo stajsko đubre, koje je korišćeno za zagrijavanje toplih leja, isto se slaže na gomile i više puta izmiješa radi bolje dogorijevanja. Može se koristiti poslije 2-3 godine.

LIVADSKA ZEMLJA ILI TRATINJAČA

Priprema se od ilovastog zemljišta na livadama i pašnjacima, tako što se siječe busenje veličine opeke, slaže se da trava dođe na travu, a žile na žile, i ostavi dok svi organski dijelovi ne istrunu. Polivanje osokom pomaže bržem razlaganju, a poslije dvije godine može se koristiti.

BARSKA ZEMLJA

Dobija se iz ritova i predstavlja sirovi humus s primjesom pijeska. Ima veliku kiselost i koristi se za one vrste cvijeća, koje zahtijevaju kiselije zemljište (azaleja, kemlija)

TRESET

Čine ga humuficirani biljni ostaci, u odsustvu vazduha. Tamne je boje, rastresit, odlično upija i zadržava vlagu i ima veliku primjenu u cvjećarstvu, naročito za razmnožavanje sjemenom i reznicama.

PIJESAK

Čini zemlju rastresitom i propustljivom. Najbolji je isprani riječni pijesak čist od gline. Obavezan je dodatak svim mješavinama.

Navedene vrste cvjećarske zemlje, najčešće se koriste u mješavini a priprema se obavlja u umjereno vlažnom stanju, ne kada su mokre.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Za koje cvijeće odabrati glinenu, a za koje plastičnu saksiju?

Kako da spasite kućno cvijeće – Dodajte samo 1 sastojak u vodu!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI